nazad na Početnu stranicu

Berba ploda aronije

Berba ploda aronije

Prve berbe plodova su moguće već u trećoj godini života, ako se koriste sadnice stare godinu dana. U principu svako voće, pa i aronija u godini poslije sadnje mora da razvije dobar korijenov sistem i pripremi se za rod u slijedećoj godini. Tada se formira prosječno po dva grozda na biljci sa oko 35-60 plodova  ili oko 50-100gr prinosa. U prvoj godini po sadnji dvogodišnjih sadnica može se dobiti od 100-200kg ploda po hektaru. U slijedećoj sezoni  žbun daje po 7-8 grozdova 200-300gr po biljci ili 440-660kg po hektaru.

Pojedinačni plodovi mogu biti teški i do 1,5gr pa se u jednom kilogramu može naći 1000-1500 zrna. U plodu se nalazi par komada vrlo sitnog sjemena, čija je apsolutna masa (masa 1000 zrna) oko 3gr. Sa porastom uz redovne mjere njege u prvom redu uništavanju korova, u desetoj godini života stablo aronije može da donese prinos od oko 5-10kg po žbunu ili oko 22t/ha. Sa berbom se ne može zakasniti.

DSC_0026

Zrenje nastupa negdje već krajem jula, a berbe se mogu protegnuti kroz slijedeći mjesec i po dana. Pri tome gubici su vrlo mali. Tek po koji plod se osuši i otpadne. Gubitak vode biljka nadoknađuje dopunjavajući plod svježom hranom, sve dok je list zelen i fotosinteza moguća. Stajanjem plodovi dobijaju na kvaliteti, slađi su i hranljivi su, i manje su gorki. Ako su  izloženi jakom suncu, suše se i opadaju. Njihov amasa i u novembru je ista: 1,0-1,5gr. Oko 30% plodova može da sačeka proljeće na stablu. Kao suhi dobri su za čaj. Isti plodovi mogu  da se koriste 2-3 puta , a na kraju mogu da se pojedu kao kompot. Pomenuti prinos se može očekivati i u slijedećih 20 godina. Navodnjavanje se osigurava visok i stabilan prinos po godinama. Suša je najveći neprijatelj svih biljaka pa i same aronije. Orezivanjem grana starih 5-7 godina podmlađuje se rodni dio biljke i osigurava dobar prinos. Drvo sporo raste, tvrdo je kao drijen i dostiže visinu 2,0-2,5m, tako da se lako bere sa zemlje.

Otporna je na bolesti i štetočine pa nema potrebe za bilo kakvim vidovima zaštite. Kao takva, aronija je idealna biljka za gajenje u tzv. organskoj ili bioekološkoj proizvodnji, koja je jedan nivo iznad organske. Kada biljke za 4-5 godina odrastu u visinu preko jednog metra, onda se one same suzbijju korov,  a međuredno rastojanje se kosi. Poslije deset godina ako je između redova niska trava ne mora ni da se kosi, tako da voćnjak aronije predstavlja pravu oazu životinjskog svijeta, idealno stanište za ptice pjevačice, prepelice, jarebice, fazane, zečeve… Postoje posebne travne smjese za zatravljivanje voćnjaka i vinograda, u kojima dominira bijela djetelina. U aprilu kada se voćnjak zabijeli od mnogobrojnih cvjetova, kao kad padne snijeg, aronija je dobra pčelinja paša.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh