Biološki pripravci za zaštitu biljaka

01 kolovoza, 2016

Edukacija

0

Biološki pripravci za zaštitu biljaka

Biljke koje se koriste za zaštitu biljka od nametnika mogu se koristiti sveže ili osušene. Biljke se beru po sunčanom cremenu  u vrijeme cvjetanja. Biljke sušiti na čistom,provjetrenom i sjenovitom mjestu, a kada se osuše čuvati ih u platnenim vrećama ili drvenim sandučicima. Dokazano je ako u vrtu ne vlada prirodna ravoteža, mogu se pojaviti razne štetočine i bolesti koje mogu uništiti urod.  Za zaštitu biljaka na prirodan način postoje 3 skupine i to:

 • Biljke koje ubrzavaju rast
 • Biljke koje djeluju protiv nametnika
 • Biljke koje sprečavaju bolesti

Biljke koje ubrzavaju rast, obogaćuju i gnoje tlopreslica

U ovu grupu spadaju kopriva, sjeme i cvijet komorač,  gavez, volovski jezik, mladice i lišće paradajza, lišće cvekle. Ove biljke se koriste kao tečno gnojivo  da se aktiva život u tlu. Ovakve pripravke praviti u plastičnim, drvenim ili glinenim posudama. Usitnjene biljke staviti u posude napuniti do pola i naliti do vrha sa kišnicom ili vodom iz jezera ili rijeke( voda iz vodovoda nije dobra jer ima dosta hlora). Posude ostaviti na sunčanom položaju 3-4 dana, prekiriti sa mrežastim ili drvenim poklopcom, i najmanje dvaput promiješati dnevno. Kada gnojnica prestane da pjeni možete je korisititi. Koristi se zalijevanjem tla oko biljke razrijeđeno 1:10 za lisnato   ili 1:2 za plodovito povrće.

Biljke koje djeluju protiv nametnika

U ovu grupu spadaju biljke koje imaju dosta tanina: kopriva, hrastov list skupljen u jesen, list rabarbare, vratić, nem, list zove, ljupčac, kamilica, pelin, hrastova kora, orahovo lišće. Usitnjene dijelove biljke namakati u kišnici 1-3dana, procijediti i prskati voće i povrće. Ovaj pripravak primjenjivati prije nego počne fermentacije (prije pojave pjene).

Biljke koje sprečavaju bolesti

U ovoj grupi nalaze se bilje: preslica, brezov list skuplljen u jesen, paprat, orlovska paprat, češnjak, poriluk i luk. Ove biljke potrebno je namakati 24h u kišnici, a zatim u istoj vodi kuhati oko 30minuta. Ostaviti pokriveno da ohladi, procijediti i prskati po biljkama.

Preparati za suzbijanje bolesti

Pripravak protiv biljnih ušiju.

 • Potrebno: 10 l vode, 1 kg svježih listova koprive ili 100 – 200g suhih.
 • Postupak: ostaviti u kišnici 24h (ne duže jer se smanjuje učinkovitost), procijediti i prskati napadnute biljke svakih 3 – 5dana.
 • Napomena: kopriva se bere pred samu svatnju jer je tada najjača

Sredstvo od preslice protiv hrđepepelnicegrinja i crvenog pauka

Crveni pauk

Crveni pauk

U homeopatiji bolesne biljke služe za izradu velikih razrjeđenja, npr. pepelnica na rajčici uspješno se suzbija kompostom od rajčica oboljelih od pepelnice.

Preslica raste na vlažnim staništima, pa se može naći u blizini rijeka i potoka. Koristi se protiv hrđe i pepelnica, grinja i crvenog pauka.

 • Potrebno: 1 kg svježih preslica, 10 litara vode
 • Postupak: ostaviti da stoji 24 sata, zatim lagano prokuhati 30 minuta. Kada se tekućina ohladi, razrijediti vodom u odnosu 1:5 i njome špricati biljke.
 • Napomena: Tekućinu od preslice može se pomiješati sa sredstvom od koprive u odnosu 1:1 i kao takvo koristiti za prskanje biljaka. Povećava se učinkovitost u borbi protiv nametnika i ujedno hrani biljka.

Sredstvo za prskanje protiv grinja i plijesni i u slučaju kada lišće postane smeđe

 • Potrebno: 500 gr nasječenog crnog i bijelog luka potopiti, 10 litara vode.
 • Postupak: Kada tekućina prestane pjeniti, razrijediti je desetostrukom količinom vode te njome prskati zemlju protiv pljesni. Od kuhanih ljuski crnog luka može se napraviti i sredstvo za prskanje protiv insekata.

Sredstvo protiv lisnih uši i gljivičnih bolesti

Lisne uši

Lisne uši

 • Potrebno: sadnice lavande ili čubra
 • Postupak: Mlazom vode se mogu odstraniti s biljaka, ujutro kako bi se biljke što prije osušile na suncu. Ako to ne pomogne, može se upotrijebiti neko od prirodnih sredstava.

Protiv lisnih uši, hrđe, grinja, gusjenica i mrava

 • Potrebno: 10 l vode (najbolje kišnice), 300 g svježih listova i cvjetova pelina ili 30 g suhog pelina.
 • Postupak: Ostaviti pelin da se namače u vodi 2 – 3 dana, nakon čega je tekućina spremna za prskanje.

Tekuće gnojivo od koprive.

 • Postupak: Plastičnu ili drvenu posudu napuniti do pola koprivom i naliti vodu do vrha. Posudu prekriti mrežicom i dva puta dnevno promiješati tekućinu. Kada se tekućina počne pjeniti, dodati šaku kamenog brašna kako bi se neutraliziralo neugodan miris. Kada se otopina prestane pjeniti, gnojivo je gotovo. Koristiti ju za polijevanje u odnosu 1:10.

Tekuće gnojivo od listova gaveza

Gavez sadrži željezo, kalcij, kalij, fosfor i mangan. Sve su to mikroelementi potrebni biljkama za normalan rast i razvoj. Gnojivo od gaveza jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Priprema se na isti način kao i gnojivo od koprive. Nakon nekoliko dana stajanja, kada se prestane pjeniti, smeđe je boje i neugodnog mirisa koji podsjeća na stajski gnoj. Razrijediti ga vodom u odnosu 1:10. Kvalitetno gnojivo dobit ćete miješanjem gnojiva od koprive i gaveza u odnosu 1:1.

Neven koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima, izlučuje sok koji pomaže tlu pri oslobađanju od štetnih tvari.neven ikadifa

Korijen kadifice izlučuje fitotoksine koji su otrovni za parazitske gljivice, ali i za crve koji uništavaju korijen. Na mjestima gdje rastu kadifice i neven, u tlu nema zemljišnih štetnika i gljivica.

Leptira kupusara najbolje je otjerati iz zelja ako između zeljarica zasadite paradajz, jer ne vole njegov miris.

Korisne životinje – pomagači u borbi

Da bi se u vrtu mogla primijeniti biološka zaštita, ne treba tjerati sve životinje, jer nisu sve neprijatelji. Vrlo je važno zadržati korisne životinje jer one pomažu u borbi protiv štetočina. U procesu suzbijanja štetočina od velike koristi su životinje koje se njima hrane. Najbolji pomagači su ptice, ježevi i žabe koji jedu puževe, ali i neki kukci kao što su bubamare, mrežokrilke bogomoljke, koji su prirodni neprijatelji lisnih ušiju.

Bubamare i njezine ličinke pojedu dnevno i do 400 lisnih ušiju. Da bi bubamare imale što jesti, ne treba uništavati prve lisne uši koje se pojave u proljeće, jer će se tako smanjiti broj bubamara kojih ionako već ima premalo. Ako ste u mogućnosti, za žabe je dobro u vlastitom vrtu iskopati malu baru i zasaditi vodeno bilje. Žabe će nastaniti baru, pa će opasnost od puževa biti puno manja. Ptice na dan prikupe i do 30 kg gusjenica i drugih nametnika. Da biste privukli i zadržali ptice, postavite im kućicu. Neka otvor kućice bude okrenut prema jugoistoku. Preko ljeta im osiguravajte dovoljne količine vode u plitkim posudama, a zimi hranu. Ptičice će vas riješiti nametnika u vrtu i svakodnevno vas razveseliti svojim pjevanjem. U vrtu nalazimo i pauke koji su prirodni neprijatelji muha i komaraca. Grabežljive grinje su prirodni neprijatelji crvenog pauka, ali i nekih drugih štetnih grinja.

Najčešći nametnici i kako ih se riješiti

Lisne uši su mali nježni kukci koji mogu biti krilati ili beskrilni. Boja im ovisi o stadiju razvoja i biljci hraniteljici pa mogu biti od svijetložute i zelene do crne boje. Hrane se sisanjem biljnih sokova i to na najnježnijim biljnim dijelovima – lisnim izbojima i cvjetnim pupovima. Izazivaju zastoj u rastu biljke, kovrčanje listova, iza njih ostaje medna rosa koja kaplje po donjim listovima čineći ih ljepljivima, a kasnije pocrne jer se na njima razvijaju gljive čađavice. Napadaju velik broj kultura. Javljaju se u proljeće i jesen tijekom toplog i suhog vremena te nakon obilnih kiša. Ako lisne uši jako napadaju neku biljku, to je znak da je poremećena njezina cirkulacija. Ponekad je dovoljno prekriti i prihraniti tlo kod korijena biljke. Postoje biljke koje su ušima naročito privlačne. Te biljke se mogu saditi među druge biljke da bi ih zaštitili od ušiju. Na primjer, saditi salatu bob među jagode. Uši će se preseliti na salatu i bob, a jagode će ostati neoštećene.

bio vrt

Puževi su česti neželjeni gosti, a njihovih prirodnih neprijatelja ježeva i žaba sve je manje. Puževi najčešće napadaju zeleno lisnato povrće. Iako spori, vrlo su uporni i povrću mogu nanijeti veliku štetu. Hrane se noću jer im smeta sunce pa ih je najlakše pronaći kada padne mrak uz pomoć svjetiljke. Puževa se može riješiti uz pomoć taloga kafe koji ne vole jer je u većoj koncentraciji otrovan. Napadnute biljke treba zalijevati talogom kafe, koji ne samo da će otjerati puževe, već će i blago gnojiti zemlju i istovremeno tjerati biljne mušice. Budite umjereni u zalijevanju tla talogom od kafe, jer on podiže kiselost tla. Tlo oko biljaka koje puževi napadaju može se posuti pepelom ili kamenim brašnom. Kako bi se puževi držali što dalje od biljaka ovaj postupak treba ponavljati nakon svake kiše. Puževe odbijaju i neke biljke kao što su dragoljub, kadulja, timijan i ricinus.

Rovac je jedan od učestalih zemnih štetnika. Omiljena poslastica su mu gomolji i korijenje. Rovac je noćna životinja i izlazi na površinu zemlje samo noću. Njegov rov nije duboko u zemlji pa se najlakše uhvati ako se u tlo ukopa posudu s vodom, a sa strane postave daščice koje ga usmjeravaju u posudu.

Krtica je korisna životinja jer uništava rovce i druge gusjenice i crve, ali istodobno radi krtičnjake koji narušavaju estetski izgled vrta. Najlakše ju je otjerati ako se u tlo ukopa prazna boca, tako da se vrh boce ukopa u otvor njegovog rova, pazeći da se ne začepi grlo flaše. Zvukove koje proizvodi vjetar i prazna boca, krtice ne mogu dugo podnositi pa odlaze.

U borbi protiv štetočina pomaže prirodni suživot između nekih biljaka – ako se posade jedna blizu druge povećava se njihova snaga i urod te se bolje štite od nametnika. Na primjer, sadnja mrkve uz luk, štiti biljke od lukove/mrkvine muhe, a zabijanje grana bazge u tlo služi kao zaštita od krtica. Kako biljke imaju ljekovito djelovanje na ljudsko zdravlje, jednako tako mogu pozitivno utjecati i jedna na drugu. Postupke treba ponavljati i nekoliko puta, ali budite strpljivi.

 

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh