Bolesti borovnica i brusnica

21 svibnja, 2016

Edukacija

0

Bolesti borovnica i brusnica

Borovnice i brusnice su voćne vrste značajne po velikom sadržaju medicinski važnih spojeva, kao što su različiti antioksidansi ( vitamni, fenoli i dr.), te stoga vrlo povoljno djeluju na zdravlje čovjeka. Između ostalog, i to je razlog povećanog zanimanja za uzgoj ove voćne vrste. Kod nas je u uzgoju najproširenija američka borovnica (Vaccinium corymbosum).Kao i drugim kultivanim biljkama, tako se i na borovnicama javlja veliki broj bolestim a u našim agroekološkim uvjetima najvažniji su: palež cvjetova ili siva plijesan, rak stabljike, antraknoza plodova, menilioza, pjegavost lišća, hrđa, crvenilo lišća, trulež korijena i dr. Važno je istaknuti da kod nas dosad još nema registriranih  fungicida za suzbijanje koje se provode u svijetu, gdje je više proširen uzgoj borovnice.

Palaže cjetova ili siva plijesan

Ovo je jedna od najčešćij bolesti na borovnicama. Uzročnik bolesti je svima poznata fitopatogena gljiva BotryotioniBolesti borovnica i brusnica 1a fuckeliana, poznata pod nazivom Botrytis cinerea. Bolest se osobito javlja jačim intenzitetom u kišnim i hladnijim godinama. Simptromi se najbolje uočavaju u vrijeme cvatnje u obliku palažei cvjetova, ali i truleži plodova. Cvjetovi izgledaju kao da su spaljeni i suše se. Palež ponekad može zahvatiti i lišće i izboje biljaka. Suzbijanje se pprovodi fungicidima, a kod nas su poznati dikarboksimidi ( Ronilan WG, Kidan SC, Sumilex SC 50 FL i dr.), feniludfamidi (Euparen Multi WP i WG 50 i dr.), fludioksonil ( Switch 62,5 WG), fenheksamid (Teldor SC 500), pirimetanil ( Mythos SC, Botril 300 SC, Cezar SC, Botryticid SC i dr.) suzbijanje treba provoditi već od početka cvatnje do početka zriobe plodova.

Fusicoccum putrefaciensRak stabljike borovnice

Ovu bolest mogu uzrokovati više vrsta fitopatogenih gljiva, kao što su: Fusicoccum putrefaciens, Phomopsis vaccini i Botryosphaeria corticis. Simptomi se najčešće uočavaju na stabljikama biljaka u obliku nekroza, raka-rana i odumiranja kore stabljike, zatim sušenja izboja, pa i cijelih grmova u slučaju jače zaraze i uzgoja osjetljivih kultura. Mjere suzbijanja ne daju baš zadovoljavajuće rezultate, što povećava opasnost od pojave ove bolesti. Prema iskustvima iz svijeta (Amerika), od fungicida se najčešće koriste iz skupine ftalamida, kao što je kaptan (Merpan 80 WP, Captan 50 WP,Stoper WP i dr.) i folpet (Folpan 80 WDG, Folpan WP, Futura WP, Shavit WP i dr.) Fungicidi se primjenjuju jedanput mjesečno od ranog proljeća do opadanja lišća. Obavezno bi trebalo uklanjati zaražene dijelove biljaka i izboja iz nasada. Od kultivara koji se uzgajaju kod nas najosjetljiviji su Blucrop i Covile, a razmjerno su otporni Blueray, Pioneer.

Posljednjih nekoliko godina je zabilježen intenzivniji uzgoj borovnica i brusnica, gdje postoje povoljni uvijeti za uzgoj ove vrlo korisne voćne vrste. razlog povećanog uzgoja su i dobri državni poticaji za ovu kulturu.

Antrakonoza ploda

Ova bolest najčešće se javlja na plodovima borovnica u vrijeme zriobe u obliku antraknoznih udubljenih pjegica. Bolesti borovnica i brusnica 2Simptomi se mogu javiti i na drugim dijelovima biljke ( cvjetovima, listovima i izbojima), ali dosta manje. U jakom napadu bolesti dolazi do truleži  i propadanja plodova. U jakom napadu bolesti dolazi  i do truleži i propadanja plodova. Uzročnik su fitopatogene gljive iz roda Colletotrichum. Vrlo osjetljive sorte na ovu bolest su: Blueray, Harrison, Bounty. Bolest se suzbija fungicidima od sredine cvatnje do početka razvoja plodova u razmaku 8 – 10 dana. Prema svjetskim iskustvima, najbolju djelotvornost pokazuju fungicidi na bazi kaptana ( Captan 50 WP, Merpan 80 WG, Stoper WP i dr.) i azoksitrobina ( Quadris KS, Quo Vadis KS, Amistar 250 SC i dr.).

mummy_berryMonilioza

Ova bolest je u pojedinim dijelovima svijeta (Amerika) gdje se uzgaja borovnica jedna od navažnijih i najopasnijih bolesti. Bolest se još naziva mumificiranost ploda. Uzročnik je patogena gljiva Monilinia vaccinii – corymbosi. Simptomi se javljaju več u rano proljeće u obliku odumiranja izboja, listova i cvjetova. Sa zaraćene biljke širi se izražajni miris po truleži, po kojem se ova bolest vrlo lako uočava. Bobice se razvojem bolesti smežuraju i poslije munificiraju, zbog čega se bolest i zove još mumificiranost plodova. Bolest se suzbija obveznim uklanjanjem svih zaraženih plodova i izboja. Od kemijskih zaštitnih mjera koristi se veliki broj fungicida na bazitriforina ( Saprol –N EC i dr.) i bemzidazola ( karbendazim), kao što su  pr.preparati Bavistin FLKS, Zino KS, Chromozin KS i dr. Tretiranja početi u cvatnji nastaviti do zriobe plodova u razmaku  7 – 10 dana.

Pjegavnost lišćaGleoesporium minus

Od više bolesti na lišću borovnice najčepća je tzv. Gleosporijska lisna pjegavost koju uzrokuje fitopatogena gljiva Gloeosporium minus. Javlja se obično pokraj lipnja u obliku crvenkastih pjega na licu lista. U slučaju jače zaraze (što je kod nas rijetkost) može doći i do defolijacije ili opadanja lišća. Suzbijanje se provodi fungicidima na bazi kaptana ( Caštan 50 WP, Merpan 80 WG, Stoper WP i dr.) i benzimidazola ( Bavistin  FLKS, Zino KS, Chromozin KS). Tretiranje se obavlja nakon berbe u razmaku od dva tjedna.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh