Čuvanje i priprema sadnica za sadnju

21 svibanj, 2016

Edukacija

0

Čuvanje i priprema sadnica za sadnju

Prilikom jesenske sadnje može se dogoditi da se sadni materijal ne uspije posaditi zbog loših vremenskih prilika.

U tim situacijama sadni materijal je potrebno sačuvati do proljeća. Takve sadnice potrebno je utrapiti u rasadniku ili na mjestu gdje će se saditi kako ne bi došlo do njihovog smrzavanja i isušivanja. Trap je jarak određene dubine (dovoljne da u njega stane korijen sadnica) u koji se stavljaju sadnice. Sadnice se koso stavljaju u jarak tako da je samo korijenov sustav u zemlji, a zatim se nasipa zemlja. Pri tome sve praznine između korijena moraju biti popunjene zemljom. Zatim se to zagazi, kako bi se istisnuo sav zrak tj. kako bi tlo što bolje prionulo uz korijenov sustav. Nije preporučljivo trapiti sadnice dok su u balama (snopovima) jer na taj način ostaju šupljine između korijena, također trap ne smije biti na mjestu gdje se zadržava voda. U hladnijim krajevima dobro je staviti slame oko sadnica. Jako je važno da se korijen prije trapljenja ne izlaže suncu i vjetru.DSC_0182

Osim trapljenja sadnice se mogu čuvati i u industrijskim hladnjačama, uz prethodnu zaštitu korijenovog sustava od isušivanja.

Prilikom transporta sadnog materijala golog korijena, on stalno mora biti u vlažnoj sredini. (Sadnice golog korijena su one koje su izvađene iz rasadnika ili šume, a čiji korijen nije obložen tlom.) Bitno je da je sadni materijal dobro zapakiran u obliku bala (snopova) kako ne bi došlo do oštećivanja.

Sadnice za sadnju mogu biti i iz kontejnera;  prednost takvih sadnica je što im se korijenov sustav ne oštećuje i ne isušuje prilikom sadnje. Sadnice proizvedene u kontejnerima imaju deformiran korijenov sustav uslijed prilagođavanja kontejneru. Deformacije ovise o obliku kontejnera. Iako su najnovije vrste kontejnera dizajnirane tako da korijenov sustav bude što kvalitetnije razvijen.

Prije same sadnje, sadnice je potrebno pripremiti. Sadnice loše kvalitete, slabo razvijenog korijenovog sustava i one oštećene potrebno je odbaciti, dakle ne saditi ih. Kod sadnica golog korijena priprema sadnica odnosi se na podrezivanje korijena. Istraživanja su pokazala da podrezivanje ne utječe nepovoljno na rast sadnica. To se čini kako kod sadnje ne bi došlo da savijanja predugačkih dijelova korijenovog sustava i kako bi se kod ravnih rezova potaklo razvijanje novih korijenovih izbojaka. Što su podrezani dijelovi korijena tanji, prije će kalusirati; tanki dijelovi kalusiraju već do kraja prve vegetacije, a oni deblji tek nakon nekoliko vegetacija.

U praksi se pozitivno pokazalo da se korijenov sustav nakon podrezivanja obloži jednom kašastom, zemljanom masom. Znači, potrebno je napraviti neko muljište (kaljužište) i korijenov sustav uroniti u muljište. Kad se ta kašasta masa osuši ona hrani i štiti korijenov sustav biljke. Sadnice prilikom sadnje stalno moraju biti u sjeni i ukoliko nisu u kaljužištu, povremeno se trebaju polijevati vodom. Jako je važno da se sadnice niti u jednom trenu ne izlože suncu i vjetru. Kada radnici obavljaju sadnju, nikako ne smiju nositi sadnice s nezaštićenim korijenovim sustavom, već ih moraju nositi u nekim posudama ili kantama na čijem se dnu nalazi vlažna zemlja.

Drugi oblik podrezivanja korijena je zračno podrezivanje korijena ili desekacija. Zračno podrezivanje korijena se radi kod sadnica u kontejnerima. Kontejneri se podignu na povišeni prostor. Korijen raste prema dnu kontejnera i kako kontejner ima perforirano dno, u dodiru sa zrakom vrhovi korijena odumiru.

Dobra priprema sadnica je bitna jer olakšava postupak sadnje i pomaže daljnji razvoj sadnica.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh