nazad na Početnu stranicu

Gajenje i proizvodnja aronije

Gajenje i proizvodnja aronije

Lako se gaji i održava, ali je i biljka koja zahtijeva redovno okopavanje i prihranu pomoću humusa. Na našem podneblju nema prirodnih bolesti i neprijatelja i s pravom se smatra 100% eko proizvodom. Uspijeva na gotovo svim staništima, dobro podnosi visoku vlažnost, ali je osjetljiva na sušu. Izuzetno je otporna naaronija hladnoću a proljetni mrazevi joj ne štete zbog kasnije cvatnje. Pri redovnom održavanju (uništavanju korova, redovno zalivanje, podmlađivanje grana rezidbom) svaki grm može dati do 10kg plodova. Gaji se slično kao oblačinska višnja ili lješnjak. Naime ako se gaji na sopstvenom korijenu dobija se žbun sličan žbunu lješnjaka. Da bi se olakšalo njeno gajenje, omogućila međuredna obrada, rezidba i berba, možese kalemiti na jarebiku (Sorbus aucuparia), koja se u Rusiji naziva „krasnoplodnaja rjabina“, a u Ukrajini „gorobina zvičajna“. 

Podloga za kalemljenje treba da bude stara najmanje tri god, jer se kalemi na visini od oko 100 do 120 cm. Tako da će kalemljena sadnica imati minimum pet godina u vrijeme sadnje na stalno mijesto. Može se kalemiti na razne načine: očenjem, čipiranjem, engleskim spajanjem, i ostalim, kao i sve druge vrste voća. Izbor načina kalemljenja zavisi o debljini stabla podloge i plemke. Aronija  nakalamljena na jarebiku ima povećan prinos i kvalitet , a podloga ne utiče na ukus.

Zbog sporog rasta kalema, koji su onda i dosta skupi, najčešće se gaji na svom korijenu, kao žbun, i ovaj žbun se može oblikovati rezidbom, da se ne dozvoli rast velikog broja stabala, kako bi se olakšalo osunčavanje, normalna fotosinteza svih listova i osiguran dobar prinos. Stabla stara 5-7god, se odsijecaju, neke na visini od 50-70cm, a druge blizu zemlje kako bi se izazvao rast novih, mladih izdanaka koji imaju povećanu rodnost. Zasadi stari preko 25god. mogu se „pokositi“ blizu površine i na taj način obaviti podmalađivanje. Pojedinačni žbun za 10ak god rasta može da razvije i preko 30 izdanaka koji će biti svi u rodu.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh