Kako se riješiti krtica?

23 svibanj, 2016

Edukacija

0

Kako se riješiti krtica?

Lijepo urešeni travnjaci često su još i dodatno  „ukrašeni“ nakupinama zemlje koje ne samo što kvare ljepotu travnjaka nego otežavaju njegovo održavanje. Vrlo često su te nakupine zemlje – krtičnjaci uzrok kvarova mnogih kosilica. Pravi krivac su zapravo krtice.krtica 3

Krtice žive stalno u zemlji, rujući podzemne hodnike, iz kojih izbacuju zemlju na površinu praveći krtičnjake. Inače krtice se smatraju korisnim životinjama jer se na njihovom jelovniku  nalaze zemljišni štetnici, a s druge strane njihova korisna uloga ogleda se i u prozračivanju tla. Njihova glavna hrana su gujavice, a smatra se da jedna krtica za života ( 3 godine) pojede oko 20 kg gujavica.  Prije malog brojnosti krtica po jedinici površine to i nije velika šteta, ako se zna da se na jednom hektaru nalazi 1-2 tone gujavica.

Veliki broj krtičnjaka na malom prostoru znak je da moramo poduzeti mjere zaštite kako bi se brojnost krtica svela na tolerantan broj. U svrhu suzbijanja koriste se različite metode, kao što su različite mehaničke zamke, kemijski pripravci u obliku mamaka, te ukopavanjem mreža oko travnjaka. Vrlo često se krtice tjeraju na način da se krpe natopljene naftom ili petrolejom guraju u podzemne hodnike ili da se u tlu ukopavaju boce koje uz pomoć vjetra stvaraju buku i na taj način tjeraju krtice.

krica 2Solarni rastjerivač krtica

Solarni rastjerivač krtica je uređaj koji se koristi za ekološki način suzbijanja krtica i drugih glodavaca koji žive u tlu. Urešaj radi na načelu emitiranja valova koji izazivaju vibracije tla i na taj način uznemirajvaju, odnosno tjeraju štetne glodavce s područja gdje se koristi. Kako se radi o životinjama koje žive samotnjačkim životom i ne toleriraju druge krtice kao i ostale glodavce u svojoj blizini, bilo kakvo uznemiravanje ih tjera dalje od mjesta izvora valova i vibracija. Ultrazvučni valovi koje proizvodi uređaj ih iritiraju, a vibracije tla simuliraju opasnost, tako da ih tjeraju  tog područja. Ultrazvučni valovi se emitiraju svakih 30 sekundi u svim smjerovima, pa tako solarni rastjerivač ima učinkovitost djelovanja unutar površine 650 m2.

Repilent za krtice

S obzirom da su u većini država krtice zaptićene i zabranjeno je njihovo ubijanje, u cilju zaštite travnjaka i povrtnjaka od krtica koriste se različiti repilenti. Jedan od takvih proizvoda je i Get back talpe, repilent u oblik gela, na bazi eteričnih ulja, koji tjera krtice. Gel je u obliku kockica koje se postavljaju u aktivne grupe. Ako se tretirane povšine zalijevaju, tel treba češće mijenjati.

Izvor: Green Garden

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh