KALENDAR: Uzgoja lješnjaka

27 svibnja, 2016

Edukacija, Lješnik

0

KALENDAR: Uzgoja lješnjaka

Da bi plantaža bila uredna, sadnice zdrave i donijele plodove potrebno je održavanje. Europska unija nema ograničenja za količine nasada lješnjaka za nove članice, pošto je potražnja za tim proizvodom veća od trenutne proizvodnje.Ljeskaucvatnji2015_zps8f232540

 1. Orezivanje: kraj zime, rano proljeće. Najbolje bi bilo orezivanje obaviti krajem februara, odnosno početkom marta, ako vremenski uvjeti dozvoljavaju. Ako ste još uvijek u fazi formiranja stabla, grma nastavite sa formiranjem 3 – 4  ili čak 5 osnovnih grana koje izlaze iz korijena ili iz nižeg stabla ako ste na taj način formirali stablo. Obavezno ukloniti sve nepotrebne izdanke do samog tla. Orezivanje se preporučuje tek kada se pojave ženski cvjetovi, jer su oni u stvari budući plod, te tako smanjujete pretjerano eliminisanje budućeg uroda.

  Naručite sadnice OVDJE

 2. Prskanje: kraj zime, početak proljeća. Lješnjak je voće koje zahtijeva minimalno prskanje, te se iz tog razloga dosta uzgaja kao organski proizvod prateži djelimično principe biodinamičkog pristupa poljoprivredi, koji se dosta primjenjuju u svijetu. Korisite preventivno prskanje kvarcom odmah nakon pojave prvih listova lješnjaka. Zbog loših vremenskih uvjeta u prvom redu obilnih padavina može doći do pojave lisnih uši te se u tom slučaju prskanje kvarcom primjenjuje sve dok se ne riješi problem štetočina.lješnjak
 3. Frezanje: radite prema potrebi ili finansijskim mogućnostima (jedanput godišnje ili svake dvije godine). Dovoljno je jednom u toku godine ili svake dvije godine jer na taj način mijenja se struktura zemljišta i vlažnost tla.
 4. Košenje trave: nekoliko puta godišnje. Košenje neka bude redovno i često, što zavisi od količine hranjiva koje se unosi i od toga koliko je zemljište bogato azotom. Trava ne dozvoljava mladom stablu da se adekvatno razvija te je potrebno redovno košenje i okopavanje. Pokošenu travu koristite za malčiranje oko sadnica jer na taj način štite tlo od isparavanja vlage, a zimi kao zaštita od izmrzavanja plitkog korijena. Poslije padavina trava će istrunuti i možete je zakopati u zemlji, a lješnjak će je koristiti kao prirodno gnojivo. 
 5. Okopavanje: više puta godišnje. Prilikom košenja ne treba ići blizu stabla te je taj dio najbolje održavati okopavanjem. Okopavanje ne treba biti duboko nego tek površinsko. Travu blizu korijena pokupiti i odstraniti Malčiranjem oko sadnica se sprečava isušivanje i pucanje tla tokom ljeta kao i rast korova.
 6. Gnojenje: u proljeće, ljeto i jesen. Gnojenje je potrebno vršiti nekoliko puta godišnje, a hranjivo prilagoditi periodu godine, kao i potrebama lješnjaka. Preporuka je kombinacija zrelog stajskog gnojiva u jesen i peletirano gnojivo u proljeće i ljeto za razvoj ploda.ljeljak
 7. Zalijevanje: u toku ljeta ukoliko je sušna godina. Više puta godišnje ukoliko je zalijevanje kap po kap.
 8. Berba: kasno ljeto- polovina augusta, početko septembra, zavisno od posađene sorte. Sakupljanje plodova se vrši u nekoliko navrata i to sakupljanje opalih plodova iz omotača. Procjenjuje su da u trećoj godini od sadnje rod na 2 ha iznosi cca 20 kg neočišćenog lješnjaka. Dovoljno za isprobati kvalitet lješnjaka .

images

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh