nazad na Početnu stranicu

Karakteristike i koristi vrste

Karakteristike i koristi vrste

Plodovi  Aronije su bogati hranljivim i ljekovitim materijama. Pored plodova, lišće može da se koristi za čaj. Bogato je vitaminom P i po izgledu podsjeća na list višnje. U njima je prava riznica (1,55%) makro i mikro elemenata  kao što su željeza, kalcijum, bakar, jod, bor, molibden, mangan, kalijum i kobalt i dr. elemenata, te vitamini C, K, P, PP, B6, B2, E i provitamin A. Ovo bobičasto voće je jedno od najbogatih biljnih izvora fenolnih fitokemikalija, uključujući procijanidine i antocijanine. Visok udio, kao i sastav pojedinih fenolnih sastojaka odgovoran je za širok raspon potencijalnih medicinskih i terapeutskih koristi ove biljke. Plod aronije ima nizak udio kalorija i masti, ali je bogat izvor vitamina, minerala, antioksidanasa i prehrambenih vlakana.

Karakteristike aronijeAronija sadrži najviše antioksidanasa od 277 vrsta namirnica koje koristi čovjek, uključujući i drugo jagodičasto voće, bobice, citruse, povrće, žitarice, začine. Nađeno je 1480mg antocijana na 100gr svježih plodova, dok je koncetracija praontocianidina bila 664mg na 100gr. Ovih materija ima najviše u kori ispod same kore ploda. 

Na ovaj način biljka štiti sadržaj, meso i sjeme poda, od štetnog dejstva UV zračenja. Drugo mjesto po bogastvu antocijanima drže zreli plodovi crne maline sa oko 320mg, dok ih kod crne ribizle ima oko 250 i kupine 205mg u 100gr ploda. Među antocijanima aronije nalaze se cianidin – 3 – galaktizid, epicatehin, kofeinska kiselina, kvercetin, delfinidin, petunidin, pelargonidin, peonidini malvadin. Sve su to antioksidantni fenoli – flavonoidi, supstance koje najvećim dijelom određuju okus i boju voća i povrća. Njima se u zadnje vrijeme pripisuje sve veće značenje zahvaljujući antioksidativnom kapacitetu, jer apsorbuje slobodne radikale. Sadržaj antioksidanta izražava  se u tzv. ORAC jedinicama, antioksidativnom kapacitetu, kojih u aroniji ima oko 16100, tj 16100 mikro molova na 100gr ploda što je mnogo više od borovnice, kupine, maline, ili crne ribizle. Dnevne potrebe čovjeka iznose 3000-5000  ORAC  jedinica, te je dovoljno da konzumira 20-30gr ovog voća dnevno ili isto toliko bobica. Konzumiranje 100gr svježih bobica obezbjeđuje oko 35% dnevne preporučene doze vitamina C.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh