Karakteristike lavande

17 lipnja, 2016

Edukacija

0

Karakteristike lavande

Prije nego se odlučite za podizanje nasada lavande, bilo bi dobro da se upoznate sa osnovnim podacima o samoj kulturi.

Lavanda je višegodišnja  kultura, grmolikog rasta, koja ovisno o uvjetima i sortimentima živi do 25-30 godina. Zimzelenog je karaktera te lišće ne gubi dolaskom zime, iako novim porastom zelene mase, odbacuje stare listove. Dva puta godišnje cvijeta. Od lipnja do kolovoza je termin prve cvatnje, te u  rujnu dolazi druga cvatnja, koji iznosi 15-20% prvog cvata. Samo vrijeme cvatnje ovisi o kultivaru (sorti). Lavandin je naziv za hibride, odnosno križance uskolisne ilavender-harvest širokolisne prave lavande. Lavanda prije cvate od lavandina i po mjesec dana.
Lavanda&lavandin podnosi vrlo visoke temperature i sušu, ali i niske zimske temperature i do -20 °C. Stajaću vodu ne podnosi (kserofitna kultura) i to joj je nedostatak, jer zadržavanje vode uzrokuje pojavu bolesti i propadanje grma.
Iskoristivost u nasadima za proizvodnju eteričnog ulja se kreće 15-20 godina (neki sortimenti i kraće), nakon čega postotak ulja po biljci počinje opadati. Lavanda&lavandin ulazi u punu cvatnju u svojoj trećoj godini, gdje se po biljci može očekivati oko 1 kg sviježeg cvijeta, a kasnije i više.
Lavanda se uzgaja zbog eteričnog ulja koje ima veću vrijednost što je veći postotak estera (linalilacetat i linalol) a manji postotak ostalih komponenti. Ostali sastojci ulja su borniol, kamfor, geraniol, citronelal i dr.

Lavandula officinalis

Lavandula officinalis

Danas među pučanstvom vlada veliko nerazumjevanje što je to uopće lavanda a što lavandin:
Prava Lavanda (Lavandula officinalis (Chaix) ili Lavandula vera (De Canolle) ili Lavandula angustifolia (Miller)) je uskolisna vrsta, porijeklom sa mediterana. Karakterizira ju cvijet (slika 1 – desno), koji je uspravnog rasta. Količina ulja se kreće oko 0,5-1,5% po biljci. Ulje je visoke kvalitete zbog svog sastava, onosno postotka estera, koji se kreće od 35 do 60%. Visina grma je 40-60 cm i u obliku je polulopte. U vremenu cvatnje polumjer grma iznosi 80-120 cm. Cvate prvi put u mjesecu lipnju, a drugi put u rujnu.
Velika Lavanda (Lavandula latifolia (Vill.)) je širokolisna lavanda, porijeklom iz Španjolske. Nalazimo je u engleskoj literaturi kao spike lavender. Raste u prirodi na niskim nadmorskim visinama. Količina ulja po 1 kg biljke kreće se oko 0,5-1,5% , ali ulje je loše kakvoće zbog postotka estera koji se kreće oko 2-3%.

Lavandula latifolia

Lavandula latifolia


Lavandin (lavandula hybrida Reverchon) je križanac (hibrid) dobiven prirodnim križanjem uskolisne i širokolisne vrste lavande. Hrvatski kultivari “Budrovka”(Lavandula intermedia x Reverchon) i “Bjelika” sa Hvara su lavandini odnosno hibridi. Ulje je lošije kvalitete od prave lavande zbog količine estera koji se kreću 7 do 16 %. Oblik grma u cvijetu je obješenog (pendulasti) tipa, te zbog toga grmovi izgledaju veće i zauzimaju veću površinu. Grm je veličine 80-120 cm a prilikom cvatnje iznosi i 150 cm. Cvjetne stapke su im duže, a osim glavne stapke, imaju još dvije postrane. Količina ulja kreće se oko 0,9-3% u cvijetu. Sjeme je neplodno za razliku od prave lavande. Cvate prvi put kraje mjeseca srpnja, a drugi put tijekom mjeseca rujna.

Za napomenuti da postoje varijateti prave lavandi kao npr. delphinensis (najbolje ulje lavande, prirodno raste oko 1300 metara nadmorske visine) i varijatet fragrans (raste na visini oko 500 metara nadmorske visine).

Lavander

Lavandin

Izvor: lavanda-lavandin.com

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh