Koje su najzastupljenije vrste malča?

25 veljača, 2014

Edukacija, Malč

0

Koje su najzastupljenije vrste malča?

Kod nas možete naručiti kupovinu ili ugradnju sledećih malčeva:

Borovi malč

Malč dobijen ručnim odvajanjem najljepših i najzdravijih Borovih kora koje su samljavene i prosijane u dvije granulacije. Ovaj malč je visoko kvalitetan malč i preporučujemo da se koristi samo kao sloj od 2cm zbog dekoracije jer svojim prirodnim izgledom i crvenkastom rumenom bojom u kombinaciji sa bilo kojim biljkama postižemo vrhunski dekorativni efekat.

Malč bor, jela, smrča (do 7% drvne mase)

Malč kora četinara se koristi najčesće u borbi protiv rasta korova a čine ga mljevene odnosno drobljene kore Bora, Jele i Smrče. Zbog prisustva visokog nivoa eteričnih ulja njena je trajnost u funkcionalnom i dekorativnom smislu duža nego kod ostalih tipova malča. Idealan je za zastiranje ravnijih površina, parkova, obdaništa, cvijetnih gredica i grobnih mjesta na kojima postiže pun funkcionalni kao i dekorativni efekt. Također se koristi kao gazište na modernim relax stazama u hotelima, banjama, odmaralištima itd. Separiranjem dobijamo više različitih granulacija koje kupci biraju u zavisnosti od veličine prostora za malčiranje. Npr. za saksijsko cvijeće se koristi najsitnija granulacija (oko 10-15mm) kako bi se postigao pun funkcionalni i dekorativni efekat odnosno kako bi veličina granula kore bila simetrična sa veličinom saksije i kako bi razgradnja u tako malom prostoru bila uskladjena. Granulacije veće od 15mm su namijenjene za vanjska uredjenja stim da mi preporučujemo da se stavlja prvo sloj početnog malča od 50% na koji onda prostiremo 50% malča krupnije granulacije.

Početni malč

Početni malč je produkt prerade kore drveta odnosno njenog mljevenja u procesu dobijanja malča prve klase i on spada u drugu klasu za dekoraciju jer je uglavnom presitne granulacije. Dobija se separiranjem odnosno prosijavanjem drvne prašine i drugih drvnih ostataka iz malča krupnije granulacije. (u našem malču ima do max. 5% drvne mase) Početni malč se stavlja u omjeru do 50% (5 cm) kao prvi sloj jer on se brzo razgradjuje i ima veću ph vrijednost odnosno kiselost tako da veoma brzo djeluje u borbi protiv rasta korova i doprinosi hranjenju i prozračivanju malčiranog zemljista. Analizama na Sarajevskom i Bijeljinskom institutu naš malč je certificiran sa ph 6,5 sto je više nego bilo koji humus koji je u prodaji na našem tržištu.

Dekorativni malčevi u bojama (drvna sječka bojena organskim bojama)

Dekorativni bojeni malč je proizvod namijenjen za ukrašavanje uredjenih zelenih površina koje pored estetskog imaju i praktičan učinak. Razgradivost, ljepota boja i jednostavnost postavljanja kao i premještanja na neku drugu lokaciju čine ovaj proizvod nezaobilaznim u dekoraciji svih uređenih površina. Tehnika bojenja podrazumijeva korištenje organskih boja koje ne nanose nikakvu štetu biljkama pri razgradnji.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh