Kupina sve traženija

23 svibanj, 2016

Edukacija

0

Kupina sve traženija

Žalosna je činjenica  kako nas, barem u većini slučajeva, spominjanjem kupine asocira na od davnina poznatu korovsku biljku protiv koje se čovjek stoljećima borio. Međutim, istina je posve drugačija. Kupina predstavlja cijenjeno voće koje obiluje visokovrijednim hranjivim sastojcima kao što su šećeri, organske kiseline, pektini, celuloza, mineralne tvari i vitamini.

Za više informacija posjetite stranicu:Jagodasto voće –  Kupina

Plodovi su posebice bogati C vitaminom kojeg u 100 g 93c27abef5ce141b313df04b6546cf26sadržavaju čak 21 gram. Pored potrošnje u svježem stanju, kupina se u velikoj mjeri koristi za spravljanje različitih prerađevina ka što su sokovi, sirupi, kompoti, džemovi pa čak i likeri. Sok od kupina osobito je značajan zbog prisutnosti  tvari-betaina, koji potiču rad jetrenih stanica, te štiti jetru i žučne putove od raznih tegoba. Posebna ljekovitost kupine ogleda se u sadržaju  organskog željeza i vitamina koji su od velike važnosti za trudnice, dojilje, te osobe u pubertetu i klimakteriju. Stoga, za očekivati je da ćemo najzad uvidjeti pravu vrijednost  kupine, te da će se njezinom uzgojnu posvetiti znatno veća pozornost, koju ona, uostalom i zaslužuje.

Jednostavnost uzgoja

Kupina predstavlja relativno nezahtjevnu voćnu vrstu koja se odlikuje dosta jednostavnim uzgojem. Ipak, o pojedinim čimbenicima moramo voditi računa. Tako joj najbolje odgovaraju topli, osunčani  položaji, po mogućnosti zaštićeni od vjetra i mraza. Praksa je pokazala da tijekom hladnih zima, kada temperatura padne ispod -12 do -17°C, izdanci 5dbce4055a47e1a6ab17139cca5a1459kultiviranih sorti kupine često pozebu. Međutim kupina može podnijeti i nešto niže temperature, ali samo u slučaju da one traju kratko. Bolje podnosi sušu od maline premda, ukoliko želimo ostvariti redovite prinose, moramo osigurati i dosta količine vode. Iako može uspijevati na gotovo svakom tipu tla najbolje prinose ostvaruje na pjeskovito-ilovastim tlima bogatim humusom.

Sadnja kupine se obavlja od oktobar do marta međuredno rastojanje 3-4 m, dok rastojanje u redu iznosi 1-2m. Inače, kupina se slično kao i malina uzgaja u obliku žive ograde uz korištenje naslona. Međutim, možemo je uzgajati i bez naslona tj. u obliku polugrma, s tim da je spomenuti način prikladan samo za sorte s jakim izdancima koje ne rastu visoko.

Izvor: Green Garden

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh