Malč kore četinara (bor, jela, smrča)

Malč kore četinara (bor, jela, smrča)

Mix kora četinara se koristi najčesće u borbi protiv rasta korova a čine ga mljevene odnosno drobljene kore Bora, Jele i Smrče. Zbog prisustva visokog nivoa eteričnih ulja njena je trajnost u funkcionalnom i dekorativnom smislu duža nego kod ostalih tipova malča.464255_60597851 - Copy - Copy - Copy - Copy - Copy

Idealan je za zastiranje ravnijih površina, parkova, obdaništa, cvijetnih gredica i grobnih mjesta na kojima postiže pun funkcionalni kao i dekorativni efekt. Takodjer se koristi kao gazište na modernim relax stazama u hotelima, banjama, odmorištima itd. Separiranjem dobijamo više različitih granulacija koje klijenti biraju u zavisnosti od veličine prostora za malčiranje. Npr. za saksijsko cvijeće se koristi najsitnija granulacija (oko 10-15mm) kako bi se postigao pun funkcionalni i dekorativni efekat odnosno kako bi veličina granula kore bila simetrična sa veličinom saksije i kako bi razgradnja u tako malom prostoru bila uskladjena.

DSCF3124

Malč treba postavljati poslije sadnje biljaka ili prije nicanja korova ili temeljito treba očistiti površinu koju ćemo zastirati od trave i korova. (počupati) Debljina sloja treba da bude u rasponu od 5 do 10 cm.(u zavisnosti od namjene).

Radi sprečavanja mogućeg trulenja ili inficiranja stabla biljke u dijelu oko stabla malč mora biti udaljen min. 2 cm,. Period do potpune razgradnje malča je max. 5 godina, a nakon toga se mogu nanijeti novi slojevi po želji a u zavisnosti od debljine sloja nerazgradjenog malča.
Malč se takodjer koristi i za uređenje pješačkih relax staza, dječijih igraonica na otvorenom, tobogana, grobnih mjesta, cvijetnih lijeha u parkovima, banjskim i planinskim šetalištima. Efekat koji se postiže u tim uslovima je vrhunski. Svaki ljubitelj prirode koji je bar jednom šetao stazom od malča će reći da je to posebno iskustvo.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh