Mali i veliki voćnjaci

27 veljača, 2016

Edukacija

0

Mali i veliki voćnjaci

Voćnjaci se mogu zasnivati odvojeno ili pomiješani sa ostalim biljkama što ovisi o parceli i ličnih sklonosti. Prilikom osnivanja voćnjaka treba imati na umu da je izbor voća širok i raznovrstan. Ukoliko se sade miješani voćnaci treba razmišljati dugoročno, zbog toga je planiranje i izbor pozicije pri sadnji iznimno važni. Većina biljka ima dug životni vijek i neprestalno su im potrebni dobri uslovi da bi dugi niz godina dobro cvjetale i plodonosilejagoda. Većina biljaka ne podnosi dobro stalna presađivanja (izuzetak su neke vrste jagoda).

Plan sadnje

Prije sadnje potrebno je razmotriti neke od uslova prilikom zasnivanja raznolikih voćnjaka. Prilikom planiranja  treba obratiti pažnju na uslove gajenja koji su potrebni svakoj vrsti i preporučljive razmake sadnje. Visoke sadnice saditi  tamo gdje će najmanje zasjeniti niže grmove, a da pri tome imaju dovoljno prostora kada odrastu.

Obzirom da voćene dozrijeva sve u isto vrijeme potrebno je obratiti pozornost da se posade sadnice koje ne dozrijevaju u isto vrijeme te da se izbjegne  velika berba. Kasne jabuke i kruške možete duže sačuvati. Ukoliko želite da imate u kontinuitetu voće, potrebno je da više prostora odredite upravo za takve kulture, a manje za one koje ranije sazrijevaju.

Mali voćnjaci u vrtu

Nije pravilo da samo veliki vrtovi imaju voćnjake. U malim vrtovima može se takođe uzgajati voće i obezbijediti veliki prinos a da pri tome Vaš vrt izgleda lijepo. Za male vrtove birajte voće koje je kalemljeno na patuljaste podloge i načine oblikovanja koji su najbolji za raspoloživ prostor.

Oblikujte stablašice i bobičasto voće, npr.crveni ribiz i ogrozd kao kordonce uz kućni ili vrtni zid, ogradu a ne kao gmolike jer na gotove iste prinose kordonci traže manje prostora nego lepeza ili palmeta. Vinovu lozu možete posaditi uz pergolu ili ukrasni luk. Jagode možete da uzgajate u vrećama koje su pričvršćene za kolac, ogradu ili neki sličan element.

Ukoliko imate mjesta za samo jedno stablo, odaberite samooplodnu sadnicu sa produženim periodom plodonošenja.

Miješani zasadi

Tamo gdje nema dovoljno prostra za namjesni voćnjak, voće možete saditi između drugih ukrasnih biljaka. Jedna voćka ili nekoliko njih na travnjaku predstavlja privlačna soliterna stabla. Voće možete da uzgajate i u saksijama na osunčanom balkonu ili popločanom dvorištu. Patuljaste piramite ili kordonci voća djelotvoran su ukrasni paravan – u proljeće cvjetaju a krajem ljeta početkom jesni daju plodove.

Kada sadite voće sa ukrasnim biljkama provjerite da li su usklađene sve potrebe biljaka (svjetlos, prozračnost i dr.). Pripazite da prilikom prskanja voća ne oštetie obližnje ukrasno bilje.

Jagode tako možete uzgajati u povrtnjaku ili uz ivicu uzdignute leje.

Plan velikih voćnjaka

Dimenzije parcele: 11 x 17 m

Vrste voćanjaka: voćnjak sa raznim vrstamaveliki-vocnjak

Kod ovakvih voćnjaka birane su kruške i jabuke koje duže rađaju, a bobičasto voće grupisano je zbog lakšeg održavanja i branja.

Osjetljive biljke poput breskvi i vinove loze dobro uspijevaju u naslonjenom stakleniku.

veliki-vocnjak-plan1.-6. Sadnice jabuka                                 22.-23. Sadnice maline

7.-9. Sadnice šljiva                                    24.Tayberry

9.-13. Sadnice kruške                               25. Sadnice kupine

14-16. Sadnice crnog ribiza                    26. Vinova loza

  1. Sadnice crvenog ribiza                      27. Sadnice breskve

18.-19.  Sadnice ogrozda                         28. Sadnice jagode

  1. Sadnice maline                                  29. Sadnica trešnja

  2. Višnja                                                  30. Smokva

Plan malog voćnjaka

Dimenzije parcele: 4 x 9 m.

Vrste voćanjaka: voćnjak sa raznim vrstama

mali-vocnjak

U ovako malim ograđenim vrtovima može se uzgajati veliki broj različitog voća. Na navedenoj parceli plan je posaditi čak 17 sadnica, a pri tome osigurati od početka ljeta do jeseni obilje plodova. Pažljivim odabirom sadnica i dobra priprema terena pored ispravno oblikovanog voća, omogućava sadnju više različitih vrsta voća. Jabuke i kruške daju dobre prinose na ograđenim površinama.mali-vocnjak-plan

  1. Sadnica trešnja                                       11. Bijeli ribiz
    • 4. Sadnice kruške                                12. Crveni ribiz
  1. Sadnice maline (ljetna)                         13.-15. Sadnice jabuke

  2. Sadnice šljive                                          16. Crni ribiz

  3. Sadnice maline (jesenja)                      17. Sadnica višnje

  4. Sadnica breskve

9.-10. Sadnica ogrozd

Pozicija voćnjakajagoda 1

Idealno mjesto za sadnju je osunčano i zaštićeno, na kome će biljke dobro plodonositi sa ukusnim i kvalitetnim plodovima. Blaga zasjenjenost je prihvatljiva ali ona umanjuje sate dozrijevanja, te takve pozicije mogu se iskoristiti za sadnju bobičastog voća, sadnica jabuke, kruške i šljive jer one prije dozrijevaju. Biljke posađene na južnim padinama bolje i brze dozrijevaju nego na drugim mjestima. Međutim nedostatak južnih padina je u tome što biljke počinu sa cvjetanjem ranije pa ih može kasni proljetni mraz oštetiti.

 

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh