nazad na Početnu stranicu

Šta je zelena gnojidba?

Šta je zelena gnojidba?

Prekopavanje zemlje i miješanje sa „ zelenim gnojivom“ – naročito uzgojenih biljaka  poboljšava i plododnost i strukturu tla. Povećava prozračnost, dodaje zemlji sposobnost zadržavanja vode (naročito dobro ocjeditom, pjeskovitom tlu) te omogućava da višak vode otječe. Pojedine biljke za zelenu gnojidbu imaju svojstva učvršćivanja dušika. Zelena gnojidba je učinkovit, prirodan način poboljšavanja tla na dijelu za sljedeće biljke ili usjeve.

SANYO DIGITAL CAMERA

Ima mnogo prikladnih biljaka za zelenu gnojidbu

Za odabir postoji nekoliko usjeva – 11 ćemo ilustrovati u nastavku. Neke od tih usjeva za zelenu gnojidbu prikladni su samo za uzgoj i branje u proljeće i ljeti, dok su drugi prikladni za prezimljavanje. Međutim, neke od njih se mogu uzgajati na oba načina, što možete pročitati u nastavku.

Da li zelena gnojidba poboljšava i ilovasto i pjeskovito tlo?

Koristi objema vrstama tla. Kod pjeskovite zemlje, dodatak zelenog gnoja naročito povećava svojstva zadržavanja vode, te ujedno povećava hranjive sastojke. Kod ilovaste zemlje poboljšava prozračnost i ocjeditost te je čini plodnijom. Zelena gnojidba ujedno potiče prisutnost korisnih bakterija i stvaranja u zemlji.

Kako ukopati zeleni gnoj u zemlju

  • Ako je usjev za zeleni gnoj bujan i visok, najprije ga odrežite kosom ili vrtnim škarama da biste njime lakše rukovali.
  • Kad ukopavate zeleni gnoj, ne ukopavajte ga duboko, naročito ako je zemlja uglavnom sastavljena od ilovače, loše prozračna i slabo ocjedita. Jarci bi trebali biti duboki samo 15 – 20cm da bi se zadržao zrak. Nedostatak zraka u zemlji ne potiče prisutnost organizama koji su nužni za razgradnju zelenog gnoja na spojeve koje biljke mogu lako apsorbirati.
  • Razastrite materijal u tankom sloju i ravnomjerno u jarke kako bi se brže razgradio.
  • Pustite 2-3 tjedna ljeti i 4-6 tjedana zimi između prekopavanja usjeva za zelenu gnojidbu i sadnje ili sjetve na vrh. To je zato što će bakterije u zemlji raditi na razgradnji materijala i korisiti će dušk koji bi inače bio dostupan mladim biljkama. Sijati ili saditi prerano znatno smanjuje njihov rast.

Da li površini zemlje koristi prekrivanje usjevom za zelenu gnojidbu?

Dok raste i prije nego što se ukopa u zemlju, usjev za zelenu gnojidbu koristi na vaše načine. Oni uključuju:

  • Sprečava da jake kiše isperu biljnu hranu, naročito u laganom i pjeskovitom tlu
  • Ljeti zemlju održava hladnom, sprečava pucanje površine i oštećenje korijena biljaka
  • Zimi održava zemlju toplijom i naročito korisi u hladnim područjima.
  • Sprečava eroziju tla od jakih vjetrova tijekom vrućih i suhih ljeta te od jakih pljuskova kiše kako zimi tako i ljeti.
  • Pomaže suzbijanje rasta korova.

Biljke za učvršćivanje dušika

Korištenje usjeva za obogaćivanje tla dušikom poznavali su još stari Grci i Rimljani, no tek krajem devetnaestog stoljeća postali su poznati razlozi za to. Mahunarke, kao što su grašak, mahune i djetelina, ustanju su korisititi dušik iz atmosfere za svoj rast ukoliko je određena bakterija iz tla ( Rhizobium) u dodiru s njegovim korijenom. Ta bakterija koči  strukture, poznate kao čvorovi, na korijenju pojedinih biljaka i upravo u tim čvorovima je pohranjen dušik.

Usjevi za zeleni gnoj koji imaju to svojstvo učvršćivanja dušika su nezamjenjivi jer kad se ukopaju u zemlju, oni polako otpuštaju dušik koji će korisiti sljedeći usjev. Izbor biljaka s tom sposobnošću učvršćivanja dušika opisat ćemo i ilustrirat u nastavku.

Symphytum x uplandicum (Ruski gavez)

jcs-symphytum-x-uplandicum-18189Ova otporna, zeljasta trajnica za niske temperature je hibrid između Symphytum asperum ( Bodljikavi gavez) i S. Officinalis (obični gavez), a poznata je i kao S. Peregrinum.  Za razliku od S.officinale, rijetko stvara sjemenke i stoga se lako kontrolira u malom vrtu.

Ova biljka sadrži visok posototak dušika, kalcija i kalija i može se dodati na kopostnu hrpu da služi kao aktivator za poticanje raspadanja u drugim kompostnim materijala. Kad se koristi na ovaj način, otkinite pojedinačne listove i razastrite ih ravnomjerno po površini komposta ili ih direktno umješajte u ostale materije.

Budući da se ruski gavez lako raspada, možete ga ukopati direktno u zemlju i koristiti na isti način kao usjev za zelenu gnojidbu. Možete ga upotrijebiti i kao malč, kad stvara površinski pokrov i osigurava hranu biljkama.

Još jedan način korištenja ove biljke je pretvoriti je u tekuće hranjivo bogato kalijem. Stavite  listove u čvrstu plastičnu posudu ( s malom rupom na dnu) i ostavite da se tekučina cijedi u drugu plastičnu posudu. Prije nego jeupotrijebite kao hranivo, morate je razrijediti u omjer 1 dio tekućine na 15 dijelova čiste vode. Morate znati da ima vrlo neugodan miris.

Biljke za zelenu gnojidbu

Nekoliko zelenolisnih biljaka može se uzgajati kao usjev za zelenu gnojidbu za naknadno ukopavanje u zemlju radi poboljšanja njezine strukture, kao i za osiguravanje hrane biljaka koje će se sljedeće uzgajati na tom komadu zemlje. Neke od tih usjeva najbolji je sijati i uzgajati u proljeće i ljeti, dok ostali trebaju „ prezimiti“  i ukupati u zemlju sljedeće godine. Nekoliko biljaka za zelenu gnojidbu također učvršćuju dušik.

Nekoliko biljaka za zelenu gnojidbu imaju posebna godišnja doba kad ih treba sijati i, kasnije, ukopati u zemlju. Ostale su fleksibilnije i mogu se sijati i koristite nekoliko puta tijekom godine. Ovdje opisane biljke grupirane su prema tome da li su više vrste za „ prezimljavanje“ ili „proljetno i ljetne“ vrste.

Biljke uglavnom za prezimljavanje

Medicago lupilina

Medicago lupilina (gunjica, crna vija, pužasta vija, hmeljasta vija, dunjica):

Jednogodišnja ili kratkotrajna trajnica, obično puzavica, no može narasti do 30 cm, s nakupinama kratkotrajnih žutih listova. Učvršćuje dušika.

Sjetva i berba: Sijte krajem proljeća ili tijekom ljeta, pustite da biljke prezime i zatim ih ukopajte u zemlju nakon otprilike godinu dana.

Medicago_sativa_01Medicago sativa (lucerna, lucerka, vija, meteljika, velika djetelina):  Uspravna ili steruća trajnica dubokoga korijena, visoka 30-75 cm;  grimizni cvjetovi nastaju u kratkim nakupinama; učvršćuje dušik.

Sjetva i berba: Sijte sredinom proljeća do sredine ljeta i pustite da prezimi za korištenje tijekom sljedeće godine. Iljke se mogu rezati nekoliko puta radi poticanja daljnjeg rasta; dodajte odrezano na kompostnu hrpu.

Phacelia_(Phacelia_tanacetifolia)

Phacelia tanacetifolia (facelija): Rijetka, uspravna, bodljikava jednogodišnja biljka slična paprati; njezine guste nakupine jarko plavih ili boje lavande cvjetova, koji traju cijelo ljeto, privlače pčele i ostale kukce.

Sjetva i berba: U blagim područjima sijte krajem ljeta za prezimljavanje i ukopavanje u zemlju početkom proljeća. Druga mogućnost je sijati u proljeće za ukopavanje u zemlju krajem ljeta ili početkom jeseni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Secale cereale (raž): To nije trava nego jedogodišnja vrta žitarice koja raste do visine 45-60 cm; raste brzo u proljeće i početkom ljeta, razvijajući raširen korijenski sustab koji je dobar za strukturu zemljišta, no obilno se sama zasijava i ne bi se smjelo nakon nje direktno sijati male biljke kao što je mrkva.

Sjetva i berba: Sijte krajem ljeta i u jesen za prezimljavanje; može se ukopati u zemlju krajem sljedeće sezone.

1_07_06_14_11_17_24

Vicia faba (poljski bob): Uspravna jednogodišnja biljka bez vitica, naraste do visine 75-90 cm; to je varijacija dobro poznatog boba; ako se ostavi da predugo raste, postane drvenast (ako se to dogodi, odrežite listove i stavite ih na kompostnu hrpu, ostavljajući biljke da se ponovo razastru); učvršćuju dušik.

Sjetva i berba: Sijte ujesen, neka biljke prezime pa ih ukopajte u zemlju tijekom kraja ljeta ili početkom jeseni sljedeće godine.

Vicia_sativa_ssp._nigra_01

Vicia sativa (grahorica, njivska grahorica, graorica, grašica): Brzorastuća jednogodišnja biljka s busenastim rastom, penjačica ili rijetka puzavica, naraste do visine 75-90 cm; crvenkasto grimizni cvjetovi; učvršćuje dušik.

Sjetva i berba: Sijte krajem ljeta za prezimljavanje i ukopavanje u zemlju oko tri mjeseca poslije (početkom proljeća). Druga je mogućnost sijati u proljeće ili početkom ljeta  te ukopati u zemlju krajem ljeta ili ujesen.

Biljke za uzgoj u proljeće i ljeto

Fagopyrum esculentumFagopyrum esculentum (sin. Polyonum fagopyrum; heljda, hajdina, golokud): Malo razgranata jednogodišnja biljka s dubokim korijenjem i crvenim stabljikama; važna medna biljka, s glavama ružičastih ili bijelih cvjetova.

Sjetva i berba: Sijte krajem proljeća do sredine ljeta i ukopajte u zemlju ujesen ili početkom zime.

Lupinus_polyphyllus-2-gr

Lupinus angustifolium (jednogodišnja lupina): Mala, tanka stabljika, dkalava jednogodišnja biljka, naraste do 50 cm visine; plavi cvjetovi tijekom ljeta, učvršćuje dušik.

Sjetva i berba: Sijte krajem prljeća ili početkom ljeta i ukopajte u zemlju ujesen ili početkom zime.

Sinapis_alba_-_Köhler–s_Medizinal-Pflanzen-265

Sinapis alba (bijela gorušica, bijela slačica, bijela muštarda): Vitka, brzorastuća jednogodišnja biljka tankog šiljastog korijena i uspravnih razgranatih stabljika visine 30-60 cm; zlatnožuti cvjetovi mirisa vanilije ljeti.

Sjetva i berba: Sijte od kraja proljeća do početka ljeta i ukopajte u zemlju ujesen ili početkom zime.

Trifolium incarnatum

Trifolium incarnatum (grimozna djetelina, talijanska djetelina): Dlakava jednogodišnja biljka viisne do 50 cm; grimizni, ružičasti ili svijetlokremasti cvjetovi tijekom ljeta; učvršćuje dušik.

Sjetva i berba: Sijte od sredine proljeća do sredine ljeta i ukopajte u zemlju ujesen ili početkom zime. Drug mogućnost je sijati krajem ljeta ili početkom jeseni te ostavite da biljke prezime za ukopavanje u zemlju tijekom sljedeće sezone.

Trigonella foenum-graecum

Trigonella foenum-graecum (komorač): Vitka, brzorastuća, grmasta jednogodišnja biljka s malim bjelkastim cvjetovima tijekom ljeta i mnoštvom zelenih, pstastih listova.

Sjetva i berba: Sijte krajem proljeća do sredine ljeta i ukopajte u zemlju tijekom jeseni ili početkom zime.

Izvor: Kompost – Stručnjak za vrt

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh