Njega grmolikih vrsta

30 kolovoz, 2014

Edukacija

0

Njega grmolikih vrsta

Njega grmolikih vrsta počinje rano u proljeće, okopavanjem zemljišta u čanku. Do jeseni  površina čanka da se održava stalno u rastresitom stanju. U proljeće se izvodi i mjera njegovanja krošnje mladih grmova. Krošnja starih grmova je često pregusta, a nastaje kao posljedica nenjegovanja i u proljeće se vrši prorjeđivanje, uklanjanju svih suvišnih, prekobrojnih, polomljenih i osušenih grana. Prorjeđivanje i uklanjanje grana vrši se samo u periodu mirovanja vegetacije.

Ukoliko je potrebno da se grm oreže vrlo nisko „na panj“ takva mjera održavanja obavlja se samo u slučaju kada je grm prestar, prerastao ili prestao da cvjeta.

Ovakvo orezivanje „na panj“  potiče rast, obilno cvjetanje i plodonošenje (kod  nekih biljki kroz godinu dana grm dobije fino oblikovanu krošnju a kod nekih vrsta kroz dvije godine).

Borbu protiv korova treba stalno i sistematski izvodit i ni u kom slučaju ne treba dozvoliti da dodje do plodonošenja korovskih biljaka.

Korovske biljke su višestruko štetne: uzimaju hranjive materije, uzimaju vlagu iz tla, prenosioci su zaraznih bolesti i leglo brojnih štetnih insekata.

db056420a5d045b16cee5d499ccee25b

U ljetnom periodu mlade grmove treba često i obilno zalijevati, ne manje 3-4 puta u toku mjeseca i po mogućnosti iz kante sa lijevkom, nikako direktno sa crijevom jer se na taj način napravi više štete nego koristi zbog težine mlaza vode usmjerenog ka biljci.

Odrasli grmovi se zalijevaju ovisno od suhoće tla, ali u svakom slučaju poželjno je zalijevanje i ovih grmova 1-2 puta u toku mjeseca.

Dodavanjem đubriva prilikom sadnje ni u kom slučaju ne isključuje i dodavanjem hranjiva u toku ljeta. Prihranjivanje mladih biljaka se vrši dva puta godisnje (u proljeće i u toku ljeta), a odrasle grmove tri puta ( u proljeće prije cvjetanja i poslije cvjetanja i u jesen  ali ne suviše kasno i to gnojivom bez azota). U osnovi jesenje đubrivo mora da se sastoji iz kalijevog đubriva, koje omogućava uspješnije i lakše prezimljavanje biljaka.

Jedno od najvažnijih i vrlo odgovornih mjera grmlja je njegovanje krošnje – orezivanjem za čije izvođenje je potrebno određeno znanje i iskustvo. Često se dešava da se kod nevještog i laičkog orezivanje orežu svi cvijetni pupovi, te tada izostaje cvjetanje. Prvo i osnovno pravilo je da ne treba bez naročite potrebe i određenih ciljeva orezivati grm. Grm uvijek treba da ima svoju prirodnu formu.

Cilj orezivanja je podmlađivanje krošnje, čime se povećava cvjetanje i plodonošenje, a čime se i samom grmu  povećavaju dekorativne vrijednosti.

Neki grmovi se orezuju odmah nakon cvjetanja, a drugi samo u proljeće ili jesen. Vrijeme orezivanje vezano je biološke osobine grma određene vrste. Grmovi na kojima se obrazuju cvjetni pupovi na prošlogodišnjim granama – lastarama, a cvjetaju u proljeće iste godine, orezivati u toku kasne jeseni ili proljeće  (mnoge sorte ruža, kasnocvjetajućih suručice –japanska, kineska, rozea, budleja, lespedeza, žuto svjetna diervila, biserak, koralni biserak i sl.) orezivanjem se kod grmova ove grupe izaziva obrazovanje mnogobrojnih razgranatih izdanaka i izbojaka i na svakom od njih obilje cvjetova i cvasti. Jači zahvat priliko orezivanja kod kasnocvjetajućih suručica omogućava pojavu naročito velikih cvasti ali koju su znatno sitniji.

Prilikom jačih zahvata, a naročito priliko potpunog podmlađivanja krošnje (orezivanje na panj), zemljište oko grma treba obavezno nađubriti kako organskim tako i mineralnim gnojivom.

Krošnje grmova sa gustim granama u cilju zaštite od štetnog djelovanja vlažnog snijega (deucija, forzicija, suručice-visoke, sitnolisni jasmin, piramidalne forme, tisa, kleke, tuje) skupiti i uvezati kanapom.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh