Njega malinjaka u 1. godini od sadnje

10 lipnja, 2016

Edukacija

0

Njega malinjaka u 1. godini od sadnje

Navodnjavanje

Uspješno postavljanje zasada zahtijeva adekvatno navodnjavanje kojim se obezbjeđuje zadržavanje 50% vode u zemlji tokom prve vegetacije. Preporučuje se sistem zalivanja u tankom mlazu i trebalo bi ga postaviti prije sadnje. Kasnije se može pridodati donjem dijelu naslona, kako bi se sistem očuvao. Kontrola vlage u zemljištu najbolje se vrši tenziometrom.

Prihrana Sadnica

U godini sadnje vještačko gnojivo treba primjeniti u neznatnoj mjeri. Nanesite 28 – 39 kg azota po hektaru 4 nedelje po sadnji. Prednost se daje kalcijum-nitratu (kalcijumova so) ili nekom vještačkom gnojivu koje je rastvorljivo u vodi, s obzirom na to da gnojiva u prahu mogu da “sagore” mlade sadnice (260 kg/ha kalcijumove soli obezbjeđuje 39 kg/ha čistog azota). Procenat azota u drugim konvencionalnim vještačkim gnojivima dat je u tabeli. Ne zaboravite da količinu vještačkog gnojiva treba da izračunate samo za površinu redova (leja) sa zasadima (ako je prosječna širina leje sa zasadom 1,5 m a između redova ste ostavili 3m rastojanja, onda vam treba približno 1/3 od količine gnojiva koju biste upotrebili za čitav hektar – prim. ur). Kod jednorodnih vrsta maline potrebno je primjeniti drugo gnojenje u augustu. Ispitivanjem zemljišta može se utvrditi da primena vještačkih đubriva nije neophodna u godini sadnje, naročito na težim zemljištima.

Hemijska formula i procenat azota u vještačkim gnojivima koja se koriste
VJEŠTAČKO GNOJIVO HEMIJSKA FORMULA AZOT %
Kalicijum nitrat Ca(NO3)2 15
Amonijum nitrat NH4NO3 34
Urea CO(NH2)2 46.6
Amonijum sulfat (NH4)2SO4 20.5
Kalijum nitrat KNO3 13
Amonijak NH3 82
Natrijum nitrat NaNO3 16
Stajnjak promjenljiva 1-15

Suzbijanje Korova

Kod sadnica dobijenih iz kulture tkiva prvih 6 – 8 nedjelja primjenite malč, a ne herbicide. U godini sadnje obično se javlja potreba za plitkom obradom zemljišta oko sadnice, kako bi se izbjegla upotreba herbicida i napredovanje korova. Prije pojave korova, zelene sadnice sa golim korjenom se mogu kasnije u toku vegetacije tretirati napropamidom i/ili malom dozom simazina 6 meseci nakon toga, po uputstvu proizvođača. Herbicid setoksidim se može koristiti nakon pojave korova. Ne zaboravite da dodate adekvatnu dozu uljanog koncentrata, u suprotnom setoksidim neće dati zadovoljavajuće rezultate. Pokušajte da održite bez korova 0,9 m prostora u redu. Malč ne bi trebalo primjenjivati u prvoj godini po sadnji, jer se malčiranjem može stimulisati trulež korijena.

Održavanje Međurednog Prostora

Uobičajeno je da međuredni prostor ostane nezasađen i oslobođen od korova, a održava se tokom godine sadnje do kasnog ljeta i rane jeseni kada se na njemu mogu zasaditi višegodišnji ili sezonski usjevi. Zasađivanje površinskih usjeva usporava rast korova, umanjuje eroziju i odvod hemijskih materija iz zemljišta i suzbija pojavu određenih bolesti i štetočina. Površinski usjevi takođe utiču na poboljšanje kvaliteta zemljišta i povećanje organskih materija i, generalno, doprinose održavanju i privlačnijem izgledu malinjaka. Mješavina združenih usjeva (trave roda Festuca (vijuk), višegodišnja ražna trava (Lolium perenne) i prava livadarka (Poa pratensis)) najbolja su kombinacija koja obezbjeđuje dugotrajnost zemljišta, nisku potrošnju hranljivih materija i vode i lako održavanje višegodišnjih usjeva, iako se vijuk, djetelina ili obična trava mogu sijati samostalno. Treba se truditi da višegodišnji usjevi ne zađu u red sa tendencijom preuzimanja vode i hranljivih materija od žbuna maline. Površinske usjeve treba redovno kositi kako bi se ovo spriječilo. Sezonski površinski usjevi, kao što su raž, ražne trave i ječam, takođe se svake godine mogu posijati između redova, i tada služe kao prirodni malč. Prije ponovne sjetve u narednoj godini ovi se usjevi mogu plitko posijati, kako bi se izbegla eventualna oštećenja korjenovog sistema maline.

Izvor: Agronomija.rs

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh