Njega mladog malinjaka

10 lipanj, 2016

Edukacija

0

Njega mladog malinjaka

Poslije sadnje svaku biljku prihraniti sa 20-30 g. Nitromonkola. Međuredna rastojanja u malinjaku potrebno je oprašiti mašinama, a u redovima ručno. Narednog proljeća prazna mjesta se popunjavaju zelenim ili zrelim reznicama. Njega maline u prvoj godini poslje sadnje ogleda se u redovnoj obradi, uništavanju korova, zalivanju 3-4 puta, i zaštiti mladih biljaka od bolesti i štetočina. Najvažnije je da se u prvoj godini razvije nekoliko jakih izdanaka koji će u drugoj godini donijeti rod. Ako se posadi u novembru, malina već u prvoj godini može da donese rod, koji pokriva troškove proizvodnje.

Njega malinjaka u periodu plodonošenja

Njega maline u rodu počinje rano u proljeće druge godine po sadnji i traje sve dok su maline produktivne. U periodu rodnosti malinjaka primjenjuju se sljedeće agrotehničke mjere:

obrada zemljišta
uništavanje korova
gnojenje
navodnjavanje
prihrana
u godini sadnje: prihrana sadnica,suzbijanje korova,održavanje međurednog prostora
orezivanje i zaštita od nepovoljnih metereolških činilaca

Svrha ovih mjera je da se obrazuje dovoljan broj snažnih , rodnih izdanaka koji su u stanju da obezbede visok prinos i dobar kvalitet plodova.malinjak

Obrada zemljišta u malinjaku

Treba preuzeti potrebne mjere da bi se obezbedila dovoljna količina vlage u zemljištu, jer izdanci rastu a plod se razvija u toku proljeća i ljeta, kad često nedostaje vode. Vlažnost više od drugih činbenika utiče na krupnoću ploda, pa prema tome i na prinos. Brižljiva obrada je najefikasnije sredstvo da se sačuva vlaga u zemljištu. Početak obrade zemljišta pada rano u proleće čim se zemljište dovoljno prosuši. Zemljište treba plitko i često obrađivati mašinama prvenstveno traktorom između redova, a ručno u redu da bi se sprečio razvoj korova i stvaranje pokorice. Malina ima plitak korijen te prilikom obrade trebamo voditi računa da obrada bude plitka najviše do 10 cm kako se korjenov sistem nebi oštetio. U našim uslovima preporučuje se da se malinjak obradi pet puta:

prvi put u martu poslije topljenja snijega
drugi put sredinom aprila
treći put početkom maja- prije početka cvjetanja
četvrti put početkom juna-prije početka berbe
peti put u drugoj polovini jula ili početkom augusta-poslije završetka berbe

Obrada malinjaka se kombinuje sa uzgojem kultura za zelenišno đubrenje kao što su facelija i lupina. Ove biljke se siju u septembru a u junu naredne godine, u cvatu plitko se zaoru na dubinu od 10 cm ili tanjiranjem unesu u zemljište. Facelija i lupina su osjetljive prema mrazu te nemogu da zakorove malinjak. Ako se u malinjaku ne primenjuje zelenišno đubrenje onda poslije gnojenja stajnjakom ili mineralnim gnojivima treba zemljište poorati ili potanjirati na dubinu od 10 cm, najbolje krajem oktobra.

Narednog proljeća ciklus obrade zemljišta se ponavlja.

Izvor: Agronomija.rs

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh