Nutritivne vrijednosti aronije Melanocarpa

Nutritivne vrijednosti aronije Melanocarpa

Kada su u pitanju nutricione vrijednosti, aronija kao hrana je pomalo gorkog ukusa zbog velike količine tanina u kori bobice, ali sadrži i veliku količinu sorbitola.

Sorbitol se može posmatrati kao zamjena za saharozu i prirodni je laksativ. Zbog gorkog ukusa plodovi aronije iscijeđeni u sok obično se miješaju s drugim, slađim voćem.aronija

Takođe, aronija se može koristiti u receptima koji joj umanjuju gorak ukus. Neke od nutricionih prednosti plodova aronije su: visok udio polifenola, visoka koncentracija vitamina, bogastvo mineralima, bogastvo flavonoidima. Od ostalih zdravstvenih korsiti aronije bitno je spomenuti slijedeće : pomaže organizmu u borbi protiv bakterija i virusa, održava zdravlje mokraćnog sistema, poboljšava pamćenje, reguliše krvni pritisak, snižava nivo šećera u krvi, pomaže probavnom sistemu, podstiče organizam na proizvodnju lipoproteina (dobrog holesterola), jača imuni sistem pa je dobra hrana-lijek za djecu, sportiste i rekonvalescente, usporava proces starenja i ima antiseptičko dejstvo.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh