Održavanje plantaže lješnjaka u 3. godini nakon sadnje

28 svibanj, 2016

Edukacija, Lješnik

0

Održavanje plantaže lješnjaka u 3. godini nakon sadnje

U trećoj godini poslije sadnje, sadnice orežemo krajem februara, a u ovoj godini nas očekuje mnogo više posla (orezivanje grana koje rastu unutar krošnje ili smetaju, orezivanje nepotrebnih izdanaka). U ovoj godini bit će mnogo izdanaka koji se moraju orezati jer su višak (ostavljaju se 3 – 5 izdanaka na dobroj poziciji i skraćuju na 90 cm) ili orezivanje onih izdanaka koji su loše raspoređeni. Ukoliko imate manje izdanaka a njihova pozicija vam ne odgovara, isijecite ih, ukoliko ne uklonite sljedeće godine ćete imati jako razvijen izdanak koji vam je nepotreban a cijelu godinu crpi hranjivo.

Incorrect URL attribute defined

Redovno okopavajte zemljište, kosite travu – redove i međuredove, malčirajte nekoliko puta godišnje. Na jesen posadite djetelinu lucerku između redova, a tlo prije sadnje prethodno isfrezajte. U proljeće naredne godine kosite u nekoliko navrata, a potom zaorite kako bi se unio organski azot za razvoj stabla.
U ovoj godini stavite akcenat na gnojenje plantaže. Kada prestane vegetacija, stavite zreli stajnjak oko svake sadnice (cca. pola kolica/ kariola) rasporedite u krug oko stabla. Na ovaj način čuva se korijen od izmrzavanja, padavine će polako topiti gnojivo i u proljeće će stablo odmah dobiti potrebno hranjivo. U proljeće i ljeto koristite peletirana stajska gnojiva BioRex, Fertor, Siforga, Vulkano ili bilo koje drugo možete pronaći u prodaji. Ove godine povećajte količinu peletiranog gnojiva na 0,5 kg po sadnici, jer godinu ranije bilo je dovoljno 1-2 šake. Gnojivo primjenjujte prilikom okopavanja lješnjaka. Napravite krug oko stabla i očistite svu travu gnojivo razbacamo ravnomjerno, ukoliko se radi o strmom terenu granule bacite ispod stabla jer će ih u protivnom isprati kiša, a preko gnojiva stavite malč od trave koja je ostala od košenja.

Okopavanje sadnica prve dvije godine je preporučljivo – Emkić

Polovinom godine poslije primjene gnojiva vidjet ćete promjene i napredak plantaže i stabala jer ćete u ovoj godini primijetiti rast lastera.
Prva fotografija je napravljena u maju mjesecu (lješnjak je dostigao visinu cca 150 cm), a sljedeća fotografija je napravljena u augustu a lješnjak je visine preko 200 cm.
936398_10151454074708526_1898787849_nblog-1-11.avgust

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh