nazad na Početnu stranicu

Održavanje živice

Održavanje živice

Živice su često ono obilježje vrta koje se najviše zanemaruje. Imat će koristi od vaše požnje cijelog životnog vijeka, ali im je naročito potrebna dok su mlade. Tek posađene bjelogorične živice moraju se temeljito orezivati kako bi se potaknula baza nakrcana stabljikama i lišćem. Kasnije joj zaokruženje ili koso  orezivanje može pomoći u preživljavanju snježnih padalina. Evo nokoliko savjeta kako proizvesti živicu koja plijeni pogled, kao i  kako  pomladiti zimzelene živice.

landscape-privacy-screen-plants-living-garden-fence-boxwood-hedgeZid ili živica?

Živice imaju i predonosti i nedostatke u odnosu na zidove. Živice su živi dijelovi vrta i stvaraju krasnu ogradu, ali i atraktivnu podlogu drugim biljkama. Izbor živica je velik, s različitim visinama i bojom lišća. Neke živice i cvjetaju. Živice su jeftinije od zidova i manje je vjerovatno da će ih ošteti snažan vjetar ili slijeganje tla u kojem ima ilovače, ali će svakako trajati dulje dok ne stvorite gust zaslon pun lišća, koji će osim toga trebati vašu pažnju cijele godine. Osim toga,  tlo ispod živice ili u njeinoj blizini često je lišeno vlage i biljne hrane.

Oblici živica

Sa zaobljenim vrhom

Tamo gdje su vremenski uvjeti zimi teški, a snijeg pada u pravilu, podrežite vrh živice  tako da bude zaobljen ili ima izgled spljoštenog šatora. Tako će biti lakše očekivati snijeg.

Sa spljoštenim vrhom

Pažljivo izaberite oblik vrha živice. U krajevima gdje se ljudi još jednino sjećaju obilnih snježnih padalina, polomljen vrh ili vrh s tornjićem  i kruništima izgleda dosjetljivo, naročito u formalnom vrtu.green-hedges-privacy-fence

Orezivanje bjelogorične živice

  1. godina

Kako biste potaknuli razvoj izdanaka i listova iz baze živice, nužno ju je temeljito orezivati kad je tek posađena i tijekom prvih godina. Iako će se to možda činiti drastičnim, jako odrežite sve izdanke na tek posađenoj živici do pola ili čak dvije trećine.

  1. godina

Tijekom sljedeće godine jako podrežite sve nove izdanke do pola ili čak dvije tećine. To će potaknuti razvoj mladih izdanaka koji će tvoriti osnovu za druge izdanke  na kraju prekriti strane živice. Stvaranje atraktivne živice nije brz proces, ali je nužan.

  1. godina

Tijekom sljedeće godine, odrežite nove stabljike za jednu trećinu. I u narednoj godini – i svim godinama koje slijede –  skrešite sve nove izdanke za otprilike  jedaku duljinu. Redovito podrezivanje živice koja se već učvrstila dovest će do stvaranja daljnjih izdanaka –  i mnoštva lišća.

buk-lesni-fagus-sylvatica-sml-tnŽivice s velikim lišćem

Kad orezujete neformalne zimzelene živice s velikim listovima nemojte upotrebljavati ručne škare  ni električne sjekače za živicu. I jedan i drugi alat sjecka lišće i čini živicu neuglednom. Umjesto njih upotrijebite ošte škae za rezanje grana i staljike režite pojedinačno. Neka oštrice budu čiste i nauljene kako biste osigurali da se lagano otvaraju i zatvaraju. Nemojte ostavljati duge gole ostatke  jer će se raspadati prema spoju lista i izgledati neugledno.

Obnavljanje starih zimzelenih živica

Neke živice dobro reagiraju na drastično orezivanje te su u roku od jedne do dvije sezona podmađene i atraktivne.

Buxus sempervirens (šimšir): ako živica postane prevelika, može se podrezati sve do starog drveta sredinom ili krajem proljeća.

Ilex aquifolium (božikovina):  ako je živica zanemarena, može se jako podrezati u proljeće. Iz baze živice razvit će se novi izdanci.

Ligustrum ovalifolium (širokolisna kalina): kalina u živicama često preraste svoj položaj i potrebno je drastično orezivanje. U kasno proljeće jako podrežite grane, smanjujući i visinu i širinu. Oblik sa žutim listovima može se tretirati na sličan način, ali ne tako drastično.

Obnavljanje stare bjelogorične živice

Zanemarene i stare bjelogorične živice, poput onih oblikovanih od obične bukve, Fagus sylvatica, mogu se jako podrezati zimi. Sve dok živica snažno raste, brzo će se oporavljati i proizvoditi novi pokrov od zdanaka i lišća. Kasnije nastavite podrezivati živicu ljeti.

Izvor: stručnjak za vrt – Drveće i grmlje

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh