nazad na Početnu stranicu

Pravilna košnja koristi travnjaku

Pravilna košnja koristi travnjaku

Košnja za lijep rast

Da bi travnjak bio gust, zdrav i ujednačen, morate ga redovno kositi. Rezanje potiče trave na grananje i stvaranje izdanaka pa nastaje gusti zeleni pokriva. Da bi vam košnja bila lakša, uvažite nekoliko stvari: ako je trava vlažna ili čak mokra, nemojte mokriti. Mokra trava stvara grude, lijepi se za noževe i začepi kosilicu. Umjesto da odlazi u kutiju, ona pada na tlo pa ju je kasnije teško grabljati. Ne dopustite da trava previše naraste. Ako je trava viša od 8 cm, kosilica će teško prolaziti –  tu pomaže samo jedno: uključiti najveću visinu rezanja, pokosite, smanjite visinu reza pa površinu još jednom pokosite. Nemojte preduboko kositi da ne otkrijete korijenje koje tada brzo odumire i ostavlja ružna gola mjesta na kojima ubrzo izraste korov. Na travnjaku za košenje najbolja je visina 3,5-6 cm, a na ukrasnom travnjaku može biti niža (oko 2 – 3 cm). U proljeće i ljeto, osobito po vlažnom vremenu, dobro je kositi jednom tjedno. U jesen je dovoljno ako kosite svaka dva tjedna.

Rasen-mähen-Tipps-Pflege-Frühjahr-vertikutieren-düngen-Blumen

Najvaznije je da su noževi kosilice oštri. Tupi noževi čupaju umjesto da režu, a u najgorem slučaju pritom otkidaju korijenje. Važno je također vrijeme kosidbe jer sredinom ljeta loše je kositi travu u podne, po velikoj vrućini. Tek odrezani vrhovi tada često izgore. Travnjak će lakše podnijeti veliku sušu ako ostavite  da trava malo više naraste. Kosilice s kutijom za pokošenu travu iznimno olakšavaju posao. Kod ručnih kosilica bez kutije za travu ostavite travu da najprije malo uvene, a potom je pograbljajte. Tanke slojeve uvenule trave možete staviti na hrpu komposta.

Kosilice s vretenom ili srpom

Kosilice s vretenom, ručne ili motorne, rade slično škarama. Trava se reže između oštrica vretena i čvrsto postavlljenog donjeg noža. Košnja je vrlo ravna te pogodna za ukrasni travnjak. Kod motornih kosilica sa srpom vodoravni nož koji se okreće režže travu poput srpa pa površina ostaje pomalo neravna.

Koja kosilica odgovara vašim potrebama ovisi od travnjaka. Za male površine velike oko 100m2 dvoljna je ručna kosilica s reznom površinom od 35 cm. Nema kabla i lako se održava.

Bit će lakše

  • glavno pravilo glasi da se nikad ne skraćujeviše od trećine vlati. Trava se inače sporo oporavlja, što nije dobro za travnjak

  • na travnjaku nepopravnog oblika najprije kosite rub, a potom usporednim trakama sredinu.

  • rubove i teško dostupna mjesta morate naknadno odrezati škarama ili trimerom

Na većim površinama posa će olakšati motorne kosilice s benzinskim ili elektromotorom i širinom reza 40 – 50 cm.  Vretenastim kosilicama teško je upravljati, osobito na neravnim površnama. Kosilice sa zračnim jastukom lako se kreću.

beim-rasenmaehen-kann-man-viel-falsch-machen-

Teške motorne kosilice mogu biti i s ugrašenim pogonom koji olakšava kosidbu. Odnedavno se prodaju kosilice koje lako savladavaju krivine, pa čak i takve  na principu robota.

Ispod grmlja ili uz nagibe te na mjestima do kojih je teško prići posao olakšava šišač (trimer) za travnjak.

Izvor: Savršen vrt uz vrlo malo truda i vremena –  ODRŽAVANJE I NJEGA

 

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh