nazad na Početnu stranicu

Pravilna njega orezane živice

Pravilna njega orezane živice

Zimzelene ili ljeti zelene?

Orezivanje živice obično se sastoji od samo jedne vrste  grmova kojase dobro uklapa u vrt. Odabir grmova pogodnih za orezivanje nije tako velik kao kod živica koje slobodno rastu. No možemo birati između  bjelogoričnog i zimzelenog grmlja. Odaberete li npr. grab ili buka, morate znati da to drveće zimi gubi lišće i tada vrlo malo služi kao zaštita od pogleda. Ali zato izledaju vrlo živo, njihovo lišće u jesen i ima lijepe boje u tamnom godišnjem dobu unose u vrt puno svjetla.

hedge-trimmingZimzeleno lisnato drveće nosi lišće tijekom cijele  godine; možemo preporučiti  kalinu i lovorvišnju –  otporne su i podnose jako orezivanje.

Zimzeleno igličasto drveće, npr. tuja i pačempres, zadovoljno je s malo mjesta. Stoga je pogodno za uske živice, npr. uz kolni ulaz. Za njega je osobito važno  redovito orezivanje jer za razliku od bjelogorice, ono nakon kasnog i jakog orezivanja slabo istjera.

Preporučljivi oblici živice

  • pravokutni oblik: ravno orežite sve strane živice, u prosjeku nastaje pravokutnik – za živice od bukve, tise ili šimšira.
  • trapezasti oblik: dobar je za većinu drveća. Strane se sužavaju prema gore – svi dijelovi živice imaju dovoljno svjetla i ne ogole.
  • oblik luka: za živice od grmlja koje gusto rastu – i kod toga oblika sunčano svjetlo dopire do podnožja živice.

dae9b22fe8e03aa0da8fbc95a43ad9b0_content_xl

Mali razmak za guste živice                                                       

Da bi orezana živica bila gusta, razmaci između pojedinih biljaka moraju biti pravilno određeni. Veće drveće, kao što su grab, bukva, tuja ili tisa posadite s razmakom od  oko 60 cm, amanje, poput šimšira, kaline ili turkministanskog brijesta , posadite gušće s najmanje razmakom od oko 15-30 cm. Prvih godina nakon sadnje važno je redovito orezivanje da se drveće dobro razgrana i oblikuje zatvorenu živicu. Ne ostavljajte živicu da neorezana raste u visinu, stalno je skraćujte. Tako će se oblikovati gusta ujednačena krošnja.

Orezivanje najmanje jednom godišnje

Jednom godišnje morate se prihvatiti škara da vaša živica zadrži lijep oblik i gustinu. Najblje vrijeme je od sredine do kraja lipnja kad je završio rast prvih novih izboja. Ptice koje su u grmlju napravile gnijezda već su otisle sa svojim mladim. Jake živice, npr. od bukve, morate orezivati i dvaput godišnje, dakle još jednom u jesen.

Male živice lako možete orezati ručnim škarama za živice, a zadugačke, visoke iširoke živice morate uzeti električne škare za živicu. Što je više živice, ođtrica mora biti dulja, a motor jači. Za kraće živice ili biljke velikih listova, npr. lovorvišnju ili božikovinu, dobro je upotrijebiti mehaničke škare.

48794-2s_bild2_Foto_djd_Stihl-777x437Najprije orezujte sa strane , ravnomjerno odozdo prema gore. Potom je na redu gornja strana. Na kraju ravnomjerno zakosite rubove.

Nasjeckane odrezane grančice stavite u tankim slojevima na kompost.

Letve i razapete vrpce pomoćiće vam da orezivanje bude uredno. Za orezivanje jako visokih živica morate uzeti ljestve s mnogostranom uporabom i nećete se morati jako naprezati niti istezati,

U dobroj formi

Da bi šimširova živica uvijek bila gusta i uredna, morate je redovito orezivati. Posao će vam olakšati vrpce za izravnjavanje.

Izvor: Savršen vrt uz vrlo malo truda i vremena –  ODRŽAVANJE I NJEGA

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh