Proizvodnja lješnjaka u BiH i RH

05 ožujak, 2014

Edukacija, Lješnik

0

Proizvodnja lješnjaka u BiH i RH

Pored višestruke i velike privredne vrijednosti lješnika, treba naglasiti da u BIH i RH postoji ogroman raskorak između realnih potreba za plodovima ove voćne vrste i stanja te proizvodnje, bez obzira što postoji mogućnost da se oni proizvedu u većoj mjeri, zahvaljujići prije svega agroekološkim uslovima.

Nedovoljno znanja o lješniku dovele su do slabijeg podizanja plantažnog nasada i proizvodnje lješnika, iako postoje povoljni ekološki uslovi za uzgoj.
Lješnik se smatrao šumskom vrstom, a kada se počela uzgajati kao kultura nije joj se poklanjala posebna pažnja. Bez stručnog pristupa uzgajanju nema uspješne i rentabilne proizvodnje, što podrazumijeva primjenu agrotehničkih mjera njege.

Lako i jednostavo vegetativno razmnožavanje povoljan je preduslov za foriranje novih plantaža na znatno većim površinama, kako bi naša zemlja uvoz suptituisala izvozom, a lješnik dao svoj doprinos povećanju standarda i obezbjeđenju egzistencije većeg broja ljudi. Neadekvatnim fitothničkim mjerama koje su se dosada primjenjivale umanjile su proizvodnju ove značajne voćne vrste.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh