Rezidba i berba maline

10 lipnja, 2016

Edukacija

0

Rezidba i berba maline

Izdanak crvene maline živi dvije godine. U prvoj godini dostiže svoju punu visinu a u drugoj godini donosi plod i ugine. Korijen maline je višegodišnji, i na njemu se svake godine stvaraju novi izdanci. Izdanak maline treba ostaviti da se razvija u prvoj godini bez intervencija. U martu druge godine kad prođe opasnost od mrazeva vrši se orezivanje. Uklanjaju se svi slabi izdanci, a po potrebi i neki jači, tako da u žbunu ostane 5-7 najsnažnijih , dobro raspoređenih izdanaka. Izdanci koji su ostavljeni za rod skraćuju se na visinu od 120-150 cm ,što zavisi od bujnosti sorte i vlažnosti sredine. Izdanci se skraćuju toliko da bi mogli da ostanu uspravno pod teretom roda. Ukoliko u špaliru ima izdanaka sa prijevremenim bočnim grančicama treba ih ukloniti, a za vezivanje izabrati izdanke bez bočnih grančica, ujednačene debljine i bez prisutnih znakova oboljenja. Oštro skraćivanje izdanaka u proljeće ima više nedostataka. Prinosi se smanjuju,a krupnoća plodova ne povećava, novi izdanci mogu da zaklone rodne grančice pa je berba otežana, plodovi dozrijevaju kasnije nego pri umjerenom orezivanju. Kad se završi berba u drugoj polovini jula, dvogodišnji izdanci crvene maline se orežu do zemlje (koji su donijeli rod), da bi se pružilo dovoljno prostora za porast novih izdanaka

Zelena Rezidba Maline

Izvodi se u periodu vegetacije “Ariljski metod” (zakidanje novih mladih izdanaka u periodu od sredine IV do kraja V mjeseca, u 3-5 navrata kad dostignu visinu 10-15cm) može da obezbijedi visoke prinose maline u humidnom podneblju ili gdie postoji sistem za navodnjavanje – ne može se bezuslovno primenjivati!!!

Berba Maline

Plodovi maline ne sazrijevaju istovremeno. Zato se berba obavlja u više navrata i traje tri do četri nedjelje.Postepeno sazrijevanje plodova poskupljuje berbu ali se time omogućuje snadbijevanje tržišta svježom malinom. Početak berbe maline zavisi od sorte, meteoroloških prilika i primenjene agrotehnike.

Berba maline

Berba maline

U našim uslovima malina počinje da zri sredinom juna a berba se završava sredinom jula. Osim ljetnje berbe remontne sorte donose plod u jesen u septembru ili oktobru. Prinosi jesenje berbe iznose 20% onoga što se bere u ljeto.

Razlika u zrenju između ranih i kasnih sorti je 12 dana. Malina se bere kad je plod dobio karakterističnu boju sorte i kada se lako odvaja od cvjetne lože, ali se ne gnječi. Plodovi se beru bez cvjetne lože i peteljke. Plodove maline treba brati svaki drugi dan u toku pune sezone, a ako je vrijeme vrlo suho i toplo onda svaki dan. Plodovi se beru veoma pažljivo,da bi se izbeglo oštećenje ploda a zatim se pažljivo spuštaju u ambalažu. Najbolje vrijeme za berbu maline je rano jutro i kasno popodne.

Izvor: Agronomija.rs

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh