Sadnja aronije

Sadnja aronije

Naše sadnice aronije Melanocarpa koje isporučujemo kupcima u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj su dvogodišnje i pripremljene za plantažni uzgoj, visine su oko 60cm s 2-6 izboja i imaju veoma bujno razvijen korijenov sistem.

Također naše sadnice su porijeklom iz EU, certificirane i sa cjelokupnom pratećom dokumentacijom koja se odnosi na porijeklo i kvalitet. Odnedavno za naše sadnice posjedujemo i certifikat o dezinfekciji, tako da sa sigurnošću možemo reći da na našem tržištu zasigurno imamo najkvalitetniji sadni materijal. Sadnice aronije isporučujemo zapakovane uglavnom po 50 komada u svežnjevima u PVC vrećici koja čuva vlagu kako bi sadnice do naših kupaca došle u nepromijenjenom stanju. Takve sadnice u foliji prije isporuke pakujemo u kartonske kutije koje su od polovine na gore perforirane (izbušene) kako bi sadnice imale dotok zraka. Ni u kojem slučaju se ne trebate brinuti da li će se nešto nepredviđeno desiti sadnicama na putu od nas do Vaše adrese. Ove sadnice isporučujemo isključivo u proljeće prije nego krene vegetacija i na jesen odmah poslije prvih mrazeva kada se priroda umiri. U bilo kojem periodu između navedenih isporuka na našim sajtovima sadnice možete naručiti po vansezonskim pogodnostima za narednu isporuku.

Pored ovih sadnica koje su golog korijena u toku vegetacije isporučujemo i kontejnirane sadnice. One se sade tokom cijele godine. (biljke iz kontejnera (saksija) mogu da se sade i u toku vegetacionog perioda. U tom slučaju sadi se u vodom natopljene rupe, a poslije sadnje ponovo zalije, kako bi biljka odmah nastavila sa rastom.

Na označenim mjestima za sadnju iskopaju se rupe dubine 30-50cm, a razmak između sadnica u redu trebao bi biti 1,5-2,0m. Prilikom same sadnje sadnica koristi se smješa u odnosu 1/3 sitne zemlje, 1/3 stajskog đubriva i 1/3 treseta koju treba dobro sabiti oko sadnice i sve to zajedno dobro nakvasiti vodom kako bi sama sadnica u startu imala dovoljno vlage za rast i pravilan razvoj. Lako se prima i ako na biljkama ima zrelog lišća crvene, ljubičaste ili braon boje. Ovo lišće je zrelo i opada na najblaži dodir.

Mi našim kupcima odmah nakon potvrde narudžbe šaljemo pismo sa detaljima za pripremu sadnje, prihvat sadnica i održavanje u daljnjem periodu, a također stručne upute za sadnju dolaze i u kutiji uz sadnice koje se isporučuju na Vašu adresu.

Sadnja bilo gdje?
Najčešće se sade i najveći postotak “primanja” imaju dvogodišnje sadnice. Aronija raste i daje dobre prinose na svim tipovima zemljišta, osim na slanim. Ne usvaja štetne sastojke iz zemljišta, vode i vazduha, te se može gajiti i u blizini industrijskih zagađivača i termo elektrana. Ova osobina vrste pruža razne mogućnosti i rješenje za ozelenjivanje pepelišta i jalovišta nastala odlaganjem humusnog sloja sa otkrivenih kopova. Na ovim površinama aroniju treba posaditi gušće nego u klasičnim voćarskim zasadima, npr. u redove 2x1m, kako bi što prije formirao gust splet žila koje će spriječavati eroziju vjetrom i zagađivanjem okoline.

Živa ograda od aronije
Aronija može da se koristi i za formiranje živih ograda. Dovoljno je posaditi jedan red s rastojanjem između biljaka od 80 do 100cm. Živa ograda koja cvjeta, blista od zelenila mladog lišća koje liči na ukrasnu biljku lovor višnju, u augustu okićena crnim bobicama koje mogu da se jedu, a u oktobru i novembru “gori” od plamenih boja lišća te je smatraju i veoma dekorativnom vrstom.

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh