Sadnja kupine

06 lipnja, 2016

Edukacija

0

Sadnja kupine

Sadnja kupine se obavlja poslije završenog vegetacionog perioda (početak novembra – do sredine proljeća). Sadnja se može obavljati i tokom zime ako vremenski uslovi dozvoljavaju. Ukoliko se sa sadnjom kasni prijem sadnica će biti slabiji, porast i izdanaka i njegov razvoj usporeniji što se sve odražava na razvoj grma. Uvijek je bolje davati pažnju jesenjoj sadnji. Treba izbjegavati sadnju kada je zemlja suviše suha, suviše vlažna, smrzla ili je temperatura ispod 0°C.

Za više informacija posjetite stranicu:Jagodasto voće –  Kupina

kup

Sadnice ne smiju biti dugo izložene suncu ili mrazu jer je korijenov sistem jako osjetljiv. Pripremljene sadnice treba vaditi iz trapa ili iz ambalaže neposredno prije sadnje.

Sadnja se bavlja u dobro pripremljenu i usitnjenu zemlju. Sadnice se prije sadnje pregledaju, ukoliko ima izloljenih i oštećenih žila odrstrane se, a zatim se iste potope u pripremljenu kašastu otopinu vode, svježe goveđe balege i sitne zemlje kako bi se što duže obezbijedilo prisustvo vlage na presjecima i površini žila i potrebna hrana za početno razviće žila.

Sadnja se obavlja ručno. Tehnika sadnje je vrlo jednostavna. Po uklanjanju marketa rupe se kopaju motikom ili ašovom prave veličine da korijen sadnica stane u rupu ili nešto veće, što zavisi o pripremljenosti parcele. Na dno rupe za sadnju ubaciti 50 – 100g kompleksnog mineralnog gnojiva NPK ( 10:12:26) i izmiještati sa zemljištem. Preko toga rasuti nekoliko grama zemljišnog insekticida ( Galation, Geolin i dr.) u cilju suzbijanja zemljištnih insekata a potom kupinase sadi sadnica na istu dubinu kao što je sadnica bila u rastilištu prije vađenja. korijenov sistem se zrakasto rasporedi po cijeloj rupi, a preko njega se stavlja sloj sitne zemlje do popunjavanja rupe. Poslije zatrpavanja korijena sadnica se blago prodrma kako bi se zemlja oko sadnica slega a zatim rukama blago stisne kako bi se istisnuo vazduh.

Sve sadnice dobro zaliti i oko svake sadnice staviti  50 – 100 g kompleksnog mineralnog gnojiva NPK koje smo dodavali i u rupu za sadnju.  Ukoliko pri pripremi parcele nije unešeno stajsko gnojivo prilikom sadnje se može dodavati 1- 2 kg po sadnici. Stajko gnojivo unosi se u momentu sadnje kada kada je korijen prekriven zemljom, a prije popunjavanja rupe sa zemljom. Poslije stavljanja stajnjaka pokriva se slojem sitne zemlje i lagano sabije rukama. treba voditi računa da se zemlja ne nabija nogama i pretjerano sabije posebno u jesenjoj sadnji, jer može doći do oštećenja pupova a otežano je izbijanje izdanaka iz zemlje. U proljeće prije kretanja vegetacije sadnice skratiti na 2 – 3 pupa. Sadnju je najbolje raditi po tihom i oblačnom vremenu.

Dobrom organizacijom jedan radnik može da posadi 400 – 500 sadnica za jedan radni dan.

Sadnja ne smije biti plitka jer se tada lako osuši , niti se smije saditi preduboko jer je u tom slučaju otežano izbijanje novih izdanaka i usporen prijem.

Za više informacija posjetite stranicu:Jagodasto voće –  Kupina

 

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh