Specijalna hrana za list Damisol Extra

25 veljače, 2014

Hrana, Repromaterijali

0

Specijalna hrana za list Damisol Extra

Damisol® Extra tečno gnojivo za Magičnu živu ogradu (Wonder Hedge) je koncentrat koji daje dodatni podsticaj biljkama u vidu neophodnih hranjivih elemenata kako bi se ubrzao rast korijenovog sistema, osigurala bogata lisna masa kao i intenzivna zelena boja listova.

Zašto se bolje opredijeliti za tečno gnojivo?

Potrebe biljaka za hranjivim elementima koji su biljki neophodni za očekivani rast i razvoj najkvalitetnije podmiruje tečno vještačko djubrivo. S obzirom na pozitivnu visoku učinkovitost i snažno dejstvo na biljke primjenjuje se na dva načina kod prihrane biljaka:damisol3 - Copy

  • u vidu folijarne prihrane, odnosno prihrane preko lista – raspršivanjem (na ovaj način hranjivi elementi idu direktno gdje je biljci potrebno i efekti se vide veoma brzo) i
  • prihrana putem korijena (zalivanjem zemljišta okolo biljki)
  • prilikom sadnje potapanjem korijena

Vještačka đubriva u granulama (sitne tvrde kuglice) sa svojstvom postepenog rastvaranja imaju rezultate samo u kombinaciji sa dovoljnom količinom vode što znači da je potrebna ili kiša ili zalivanje. Također, treba imati u vidu i problem usvajanja ovog tipa vještačkog đubriva od strane biljke, jer ovaj vid đubrenja, odnosno prihrane nije dovoljno precizan te dolazi do rasipanja dijela đubriva i njega najčešće koriste okolne ili korovske biljke. Drugi mogući problem je ako je biljci potreban neki hranjivi element iz vještačkog granuliranog đubriva kojim tretiramo zemljište okolo biljke je što u idealnim uslovima otopina granula putuje mjesečno maksimalno do 2cm u dubinu prema korijenu i može se desiti da na rezultat đubrenja čekamo i po nekoliko mjeseci, zavisno koliko je korijen dovoljno duboko i da li je bilo dovoljno vode da rastvori granule. Vještačka granulirana đubriva primjenjujemo obično nekoliko mjeseci ranije, uglavnom na jesen kako bi hranjive elemente biljka usvojila u proljeće.

Tečno đubrivo koristimo najčešće u periodu od proljeća do jeseni jer nedugo nakon njegove primjene dobijamo vidljive rezultate na biljkama obezbjedjujući im tako instant prihranu. Pravilnom upotrebom ovaj način prihrane nam također garantuje najveći procenat iskorištenosti hranjivih elemenata iz đubriva.

Granulirano đubrivo najbolje bi bilo rasporediti po zemljištu u zoni korijenovog sistema. Kod biljaka sa plitkim i manjim korijenovim sistemom prilično je lako odrediti njegovo mjesto i mogući položaj što nije slučaj i kod Magične žive ograde. Već 2-5 mjeseci nakon sadnje, teško je sa preciznošću odrediti zonu u kojoj se prostire korijenov sistem. Zbog toga je idealno rješenje folijarna prihrana preko lista, jer je blagovremena i vrlo djelotvorna, imajući u vidu da se djeluje direktno i u vrijeme baš kada je biljci potrebno.

Šta je Damisol ® Extra?

Hrana za list Magične žive ograde u pakovanju od 400ml koja dolazi na naše tržište pod nazivom Damisol® Extra, a također je brendirana nazivom Wonder hedge što znači da je specijalno napravljena za Magičnu živu ogradu. Pakovanje od 400ml je koncentrat koji se razblažuje sa vodom i sa tim rastvorom prskamo list. Detaljna uputstva o tretiranju naši kupci dobijaju također uz naručeni proizvod koji im dolazi na kućnu adresu posredstvom brze pošte.Damisol
Damisol® Extra hrana za Wonder Hedge (Magična živa ograda) je koncentrat koji daje dodatni prehrambeni poticaj biljci kako bi se ubrzao rast korijenovog sistema, osigurala gustina i kvalitetna struktura listova te očuvao intenzitet njihove zelene boje.

Mi ne možemo ostvariti brz rast bez prave/adekvatne prehrane. Na vrlo suhim, glinastim i siromašnim zemljištima većina biljaka će izumrijeti, ali Wonder Hedge (Magična živa ograda) je i tada u mogućnosti da raste na “pola brzine” tj. onakvim rastom koji je u normalnim uvjetima. (bez čestog i redovnog zaljevanja i prihranjivanja). U tom slučaju prijateljski preporučujemo Damisol® Extra koncentrat tečno đubrivo za Wonder Hedge ili Magičnu živu ogradu.
Zemljište treba tretirati sa gnojivom pri sadnji u jesen i u proljeće neposredno prije aktivacije korijena. Između proljeća i jeseni dinamičan rast ćete postići prihranom preko lista koja također poboljšava i ubrzava razvoj i rast biljke.

Kako koristiti Damisol® Extra?

U toku godine za njegu koncentrat cijele boce (400ml) možete razblažiti vodom (0,25%). – 1 čep boce, na bocu vode od 2 litra i nanositi prskalicom ili raspršivačem na list biljke.
Ukupan rastvor bi bio dovoljan za oko 300 komada biljaka tokom cijele godine.

Naši stručnjaci preporučuju Damisol® Extra tečno đubrivo za Magičnu živu ogradu prve godine i kod sadnje prilikom prvog zaljevanja (0,15% rastvor) kako bi se osigurao brz i dinamičan rast naročito ako je zasad podignut na manje kvalitetnim zemljištima. Ukupan rastvor bio bi dovoljan za tretman 250-300 stabljika.10303734_478785478934304_9026525618759701023_n

Mi ćemo Vam naravno poslati Damisol® Extra koncentrat, zajedno s Vašim sadnicama ako je naručen.
Pakovanje: Plastična boca od 400ml
Dovoljno za prihranu 250-300 sadnica tokom 1 god. (30-40 metara dvoredne žive ograde)

Cijena boce: 9,80KM

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh