Uništite korov na prirodan način

02 lipnja, 2016

Edukacija

0

Uništite korov na prirodan način

Herbicidi su sredstva koja se koriste za uništavanje korovskih biljaka (uskolisnih i širokolisnih). Herbicidi se dijele na totalne i selektivne.

Totalni herbicidi se koriste za potpuno čišćenje terena ,kao što su tereni industrijskih zona, željeznice i željeznički nasipi,  nisu selektivni i uništavaju sve biljke sa  kojima dođe u kontakt.

Selektivni herbicidi se koriste za čišćenje terena od specifičnih biljaka, ostavljajući željeni rod relativno neoštećen. Neki od herbicida ometaju rast korova i često su sintetička imitacija prirodnih biljnih hormona.

Neke biljke proizvode prirodne herbicide, npr. plodovi oraha. Čuli ste da ispod oraha rijetko šta uspijeva. Takvo djelovanje prirodnih herbicida i drugih srodnih hemijskih interakcija zove se aleopathija.

Prirodna sredstva u borbi protiv korova

Čupanje korov

Prije nego krenete sa sadnjom povrća, voća i začinskog bilja počupajte sav korov iz baše, pritom pazite da izvučete cijeli korijen korova i najbolje je da koristite iglu za pletenje ili alat za vađenje kororijena korova, da bi lakše očistili baštu.3633713bfff23fe3dd1d8ecbfad4349e

Zapakujte biljku

Da biste biljku zaštitili od korova, oko sadnice stavite malč (piljevina, kompost ili slama- sama emituje iz sebe toksičnosti za biljne uši i neke štetnike, ali dobro zadržava vlage). Sloj malča neka bude oko 8 cm.

Kreč

U jesen poslije čišćenja vrta na mjestima gdje su bili usjevi stavite malo kreča u granulama. Gdje ima mnogo alkalina koji se dobiva iz kreča korovske biljke ne mogu da uspijevaju.

Košenje korova

Košenje korova niže od nivoa tla dovodi do trganja korijenja iz čijeg će korijena izrasti ne jedna biljaka nego više njih. Maslačak izdvaja fitoncide, koji štiti biljku od štetočina i bolesti.  Svaki korov je potrebno orezati kosom – srpom ili nekim oštrim rezačem na početku cvjetanja, ali obavezno prije obrazovanja sjemena.

Gušenje korova

Preko korovsnih biljaka stavite vlažne novine, a preko njih zemlju kako bi držala novinu i uguši korov ispod jer nema kisika za razvoj.

Vodka2f4ea058885cfd057e6093a8d1b0a281

Jako dobro djeluje kao prirodni herbicid. Sipajte jedan čep vodke u 0,5 L vode. U otopinu vodke i vode stavite malo deterženta za suđe i stavite u rasprskivač te pršćite po korovu.

Sirće

Odlično obija korov. Umjesto skupog otrovnog i totalnog herbicida koji proizvodi Monsanto tzv. Total-glifosat ili Roundup, kod nas poznat kao Total herbicid kod nas se najčešće, rado i neodgovorno koristi na imanjima. Jednostavan način za zamjenu Total herbicida je sirće. Sirće je prirodni biorazgradivi herbicid, lako se pravi. Omjer je 1:10 sirće : voda.

Budite oprezni prilikom tretiranja sa razblaženom otopinom da ne dotakne usjev. Ovaj prirodni herbicid ne bira biljke te sve uništava u roku 24 sata. Kako bi biljke zaštitili, stalite karton ispred iznad nje. Sirće će sigurno uništiti obe niljke koje vam dosađuju i što rastu oko staza, oko kuće, trotoara,…

 

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh