Vrste jagoda

03 lipanj, 2016

Edukacija

0

Vrste jagoda

Divlja šumska jagoda (Fragaria Vesca L.)šumska jagodaFragaria-vesca

Šumska jagoda je divlja vrsta rasprostranjena u Europi, jugoistočnoj Aziji i Sjevernoj Americi. Lako se prilagođava različitim ekološkim uvjetim, a sve kultivirane sorte koje su proizašle od nje odlikuju se ovom osobinom. Cvijet je malen, bijele boje, dvopolan i nalazi se iznad lišća. Plod je sitan, okrugao, crven i bijeli, čvrst, vrlo sočan, aromatičan. Sjeme je sitno.  Mali broj sorti jagode s vrlo sitnim aromatičnim plodovima potiče od šumske jagode ( F.vesca L.) i njene stalnorađajuće forme Fragaria vesca semperflorens. Zbog odlične adaptibilnosti na narzličite ekološke uvjete, sočnosti i aromatičnosti ploda cijenjena je u procesu oplemenjivanja jagode. Šumska jagoda je diploidna vrsta (2n=4x=28).

Semafor_jagode sa secerom

Za više informacija posjetite stranicu:Jagodasto voće –  Jagoda

Postoji nekoliko vrsta šumske jagode:

  • Zelena jagoda ( Fragaria Viridis ) – plod je sitan, zelen i zelenobijel, čvrst i aromatičan
  • Nilerijska jagoda ( Fragaria Nilgerrensis Schlesht) – plod je sitan, okruglasto spljošten, bijele boje i neukusan
  • Daltonijska jagoda ( Fragari DaltonianaGay) – plod je relativno krupan, jajastog oblika, svijetlocrven, slatkog ukusa
  • Nubikolska jagoda (Fragaria Nubicola) – plod sitan bez arome
  • Muopenijska jagoda (Fragaria Muopinensis)
  • Orijentalna jagoda ( Fragaria Orientalis) – plod je okruglasto konusan i crven
  • Jagoda Kitnjača (Fragaria Moschata) – plodovi su krupniji nego kod šumske jagode, svijetlo do tamnocrvene boje ili purpurno crveni, jajasti, aromatični.
  • Virdžinijska jagoda ( Fragaria Virginiana) – plod je dva puta krupniji od plodova šumske jagode, okrugli

Vrtna jagoda ( Fragaria Ananassa Dush.F.Grandiflora Ehrh.)vrtna jagoda Fragaria-ananassa

Vrtna jagoda je nastala u Europi spontanom hibridizacijom dva prethodno  prostorno izolirane američke vste jagode i to: Čileanske i Virdžinijske jagode. Kao rezultat ovog i niza drugih mešuvrsnih ukrštanja u okviru vrste vrtnih jagoda, stvoreno je nekoliko hiljada sorti. Vrtna jagoda je rasprostranjena  od Sibira do Floride, Meksika, Perua i Čilea. Često se sreće pored puteva u šumi i pored  željezničkih pruga. Ovo je najviše odomaćena jagoda s krupnim plodovima.

Čileanska jagoda ( Fragaria Chiloensis L.Dush.)

Kao divlja vrsta rasprostranjena je od Alaske do Havaja. Kultivisana je u Čileu, Peruu i Ekvadoru. Bokor je nizak i uspravan. Živići se uglavnom formiraju posle berbe i bujni su. Cvjetna drška je razgranata sa mnogo cvjetova koji su krupni, bijeli i nalaze se ispod ili iznad listova. Plod čileanske jagode je krupan, okrugao ili jajast, tamnocrvene boje. Meso je čvrsto, bijelo, skoro bez mirisa. Najintenzivnija je vrsta za oplemenjivanje jagoda

Stalnorađajuća jagoda ( Fragaria Ovalis Lehn. RYBN.)

Ova vrsta se nalazi na sjeveru N.Meksika, na zapadnoj obali Kalifornije, sjeverne  Amerike i na sjeveru Aljaske. Po osobinama nalazi se između čileanske i virdžinijske jagode. Bokor je nizak posut pepeljkom. Cvjetna drška je kratka sa srednje krupnim cvjetovima obično ispod lišća. Plod je sitan, okrugao, blijedocrvene boje i sočan. Dobro podnosi sušu i niske temperature. U toku godine cvjeta više puta, plodovi rano sazrijevaju, te je zato interesantna u procesu oplemeljivanja jagode.

Ima oko 10 000 kultiviranih sorti jagode koje su proizašle križanjem F.chiloensis i F.virginiana. Manji broj sorti jagode dobiveno je od F.ovalis. Sorte muškatnog ukusa nastale su od F.muschata, a sorte sa sitnim i aromatičnim plodovima nastale su od F.vesca.

Za više informacija posjetite stranicu:Jagodasto voće –  Jagoda

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh