Zimska zaštita voćaka

27 svibanj, 2016

Edukacija

0

Zimska zaštita voćaka

Zimsko tretiranje voćaka je mjera zaštite koje se provodi nakon prestanka vegetacije, tj. za vriiijjjeme zimskog mirovanja voćaka. Ovisno o tome protiv kojeg se štetnog organizma provodi, može se obavljati od otpadanja lišća u jesen pa do početka kretanja vegetacije u proljeće.

Zaštita se provodi tijekom mirovanja vegetacije

Zimsko tretiranje voćaka uglavnom se provodi protiv uzročnika bolesti, prije svih protiv Taphrina deformans, uzročnika  kovrčavosti lista breskve i nektarine. Zimsko tretiranje se izvodi  i protiv pojave nekih drugih uzročnika gljivičnih bolesti, ali se isto tako zimsko tretiranje provodi i protiv štetnika koji se tijekom zime nalaze na voćnim stablima, primjerice protiv raznih vsta štitastih ušiju. Zapravo, kod većine voćnih vrsta zimsko tretiranje  se smatra osnovnim tetiranjem. To nije bez razloga  jer u voćnjacima u kojima se pravodobno provodi prskanje-vocatemeljito zimsko prskanje,  tijekom vegetacije obično ima daleko manje problema nego u voćnjacima u kojima nije obaljveno. Naime, provođenjem kvalitetnog zimskog tretiranja svaki će voćar sebi olakšati zaštitu voćaka tijekom vegetacije. Gotovo da i nema voćne vrste na kojoj je obaljeno zimsko tretiranje protiv štetnih organizama, posebno protiv uzročnika gljivičnih bolesti, koje neće biti od koristi. To je posebno značajno kada se radi  o koštičavim voćkama, prije svih na breskvi i nektatina, budući je bez provođenja zimskog tretiranja  fungicida na osnovi bakra nemoguća proizvodnja tih voćnih vrsta. Međutim, zimsko tretiranje fungicidima na osnovi bakra od iznimne je koristi kaddda se provodi i na nekim drugim voćnim vrstama, primjerice na šljivi, jabuci i kruški, u zadnje vrijeme plavo zimsko tretiranje je isto tako od velike koristi kada se provodi na vinovoj lozi.

Najviše se koriste bakreni pripravci

Koliki broj tretiranja s fungicidima na osnovi bakra treba tijekom zime obaviti na breskvi i nektatini pa da se te voćne vrste dobro zaštite od naada kovčavosti lista, nema određenog pravila. To ovisi od više čimbenika, primjerice od intenziteta napada uzročnika kovrčavosti i obima padalina koncem zime i početkom prolječa, zatimod kvalitet obavljenog tretiranja i pravodobne intervencije. Obično se izvodi 1 – 2 tretiranja. U slučaju da se izvode dva tretiranja obično se jedno obavi oko sredine siječnja, a drugo početkom druge polovice veljače ili u času bubrenja pupova, što je puno bolje.

Plavo kupanje voćaka

Zimsko plavo tretiranje mora biti kvalitetno izvedeno. Ne treba štedjeti na količini škropiva. Pored dobro „natopljenih“ pupova treba dobro poprskati sve rodne grančice, tanje i deblje grane kao i debla jer se na svim tim dijelovima stabla nalazi mnoštvo spora ili konidija otkuda ih vjetar ili kapljica kiše odnose na pupove. Stoga stablo treba doslovce okupati, što voćari uglavno i rade, zbog čega se zimsko tretiranje fungicidima na osnovi bakra naziva plavo kupanje.

Izvor: Velika ilustrirana enciklopedija Vrt, Mozaik knjiga

Komentari

No Comments Yet!

Možete biti prvi koji će upisati komentar na ovu objavu

Odgovori

Nazad na početnu stranicu

nazad na vrh